НИКОГА НЕЋЕ НА СИЛУ РАСЕЛИТИ: Министар Момировић и Заштитник грађана Пашалић с незадовољним мештанима вождовачког села Раковица

М. СТАНОЈКОВИЋ

25. 05. 2021. у 07:27

ЖИТЕЉИ вождовачког насеља Село Раковица, који нису задовољни понуђеном ценом квадрата за расељавање због изградње трасе ауто-пута Е-75 покушали су јуче у институцији Заштитника грађана да добију повољније услове.

НИКОГА НЕЋЕ НА СИЛУ РАСЕЛИТИ: Министар Момировић и Заштитник грађана Пашалић с незадовољним мештанима вождовачког села Раковица

Фото П. Милошевић

После састанка са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и заштитником грађана Зораном Пашалићем, део њих потписао је сагласност за исељење, док оне који и даље не пристају на понуђено, очекује данас поновни састанак на истом месту.

Како су за "Новости" рекли окупљени мештани, износ који им је нуђен за исплату кућа није довољан да у кругу од 50 километара од садашњих домова, нађу нови.

- Цео викенд сам провео у тражењу куће коју би могао да платим од новца који су нам понудили и такве нема - каже Мирослав Стефановић.

- Ми нисмо дошли са стране, рођени смо у Београду. Нама новац не треба, ми дајемо куће, хоћемо кућу, јер за овај новац не можемо да купимо ништа. Не тражимо боље од овога што тренутно имамо, али барем исто.

Цена по ару и квадрату

ПОСЛЕ вишегодишњих најава да ће морати да спакују кофере и постраже дом на другом месту, пре око недељу дана већина их је ставила потписе на изјаву да пристаје да се уз новчану надокнаду исели.

Од тада данима се пребројаву и тема ара, цене квадрата главне су за столом мештана Села Раковица.

И Ђулијана Здравковић, како каже, тражи исту цену по квадрату и за оне који имају 30, али и 70 квадрата.

- Три, четири генерације су ту порасле, морали смо да се ширимо, ми нисмо правили да продамо већ да живимо - каже Здравковић.

ЗАХТЕВИ Житељи села Раковица у Делиградској улици, Фото Архива

Према речима заштитника грађана Зорана Пашалића, расељавање Села Раковица се приводи крају.

- Две трећине породица је прихватило услове - каже Пашалић за "Новости".

- Остали који су јуче били у нашем кабинету хтели су да са министром Момировићем постигну договор. Већи део је прихватио услове и потписана је сагласност. Осталима који не желе да се под овим условима селе, министар је обећао да ће пронаћи начин да они остану, а да се пут изгради. Никога неће на силу иселити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)