BELJARICA PRIRODNO DOBRO: Grad Beograd od Zavoda naručio izradu studije za zaštitu područja na levoj obali Dunava

S. V.

23. 05. 2021. u 09:20

GRAD Beograd će zaštititi močvaru Beljaricu na Dunavu.

БЕЉАРИЦА ПРИРОДНО ДОБРО: Град Београд од Завода наручио израду студије за заштиту подручја на левој обали Дунава

Foto: Printskrin

Ovo je juče, povodom Svetskog dana zaštite biodiverziteta, najavio gradonačelnik Zoran Radojičić i istakao da je Grad od Zavoda za zaštitu prirode Srbije naručio izradu Studije za zaštitu područja "Forland leve obale Dunava kod Beograda", odnosno predela oko močvarne Beljarice.

Prema njegovim rečima, Grad ovom studijom predlaže proglašenje zaštite ove prostorne celine kao predela izuzetnih odlika. Tako će prestonica osim Avale, Kosmaja i Velikog ratnog ostrva biti bogatija za još jedan izuzetni predeo.

HIMALAJSKI BOR

PRVO zaštićeno prirodno dobro u Beogradu bila su četiri primerka himalajskog bora, zaštićena kao spomenik prirode još 1949. godine. Na području glavnog grada od 1949. do 2020. zaštićeno je ukupno 70 prirodnih dobara, i to na više od 5.600 hektara, podsetio je Radojičić.

- Površina forlanda (prostor između reke i nasipa) leve obale Dunava koji se nalazi oko Beljarice je 1.850 hektara i posle okončanja procedure pred nadležnim institucijama Skupština grada doneće odluku o zaštiti - kaže Radojičić.

- Forland je uglavnom prekriven šumskom vegetacijom i to šumama vrbe i topole, kao i plantažama kanadske topole, a na ovom prostoru žive i razne vrste ptica i životinja.

- Broj strogo zaštićenih vrsta životinja forlanda raste na 181, što predstavlja biološko blago Beograda koje želimo da zaštitimo i promovišemo. Vegetacija koja se nalazi na forlandu leve obale Dunava je prva odbrana Beograda od poplava i održava nivo podzemnih voda - zaključio je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024