STANARI U PILONU BRANKOVOG MOSTA: Španska kuća vraćena vlasnicima, nađeno mesto za Dom arhitekture

Š. Marović

04. 05. 2021. u 10:53

IAKO je prvobitno planiran kao dom arhitekture, oronuli jednospratni objekat u Karađorđevoj ulici poznat kao Španska kuća restitucijom je vraćen starim vlasnicima.

СТАНАРИ У ПИЛОНУ БРАНКОВОГ МОСТА: Шпанска кућа враћена власницима, нађено место за Дом архитектуре

Foto M. Anđela

Grad je pronašao novi prostor koji će služiti kao buduće okupljalište urbanista, a u tu svrhu biće adaptiran pilon Brankovog mosta u Karađorđevoj ulici, saznaju "Novosti".

Špansku kuću, podignutu 1880. godine kao palatu sa podrumom, prizemljem i spratom u duhu akademske arhitekture novi vlasnici preurediće po sopstvenoj želji, tako da je onemogućeno da postane objekat namenjen arhitekturi. Zbog toga je grad prionuo na pronalazak nove lokacije koja će se koristiti u te svrhe, za šta je odabran pilon koji učvršuje Brankov most od 1956. godine.

- Prostor ima oko 250 kvadrata, a stručnjaci razmatraju može li se uraditi i sprat zbog visine objekta, da dobijemo dve etaže - priča za naš list glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

PROMENE Deo Brankovog mosta, Foto M. Anđela

- Španska kuća je bila idealno mesto za zgradu, ali je vraćena starim vlasnicima pre dve i po godine i mi tu odluku poštujemo. Do sada je urađeno nekoliko važnih predradnji, a najbitnija je svakako što deo ispod Brankovog mosta novim zakonom može imati i kulturnu, ne samo saobraćajnu funkciju. Uz sređenu Karađorđevu ulicu i Savski kej, odlično će se uklopiti na toj lokaciji.

PORUŠEN 1941. GODINE

BRANKOV most, ranije nazvan Most bratstva i jedinstva, drugi je najvažniji po obimu saobraćaja u prestonici, posle Gazele. Svečano je otvoren 1956. godine, a izgrađen je na ostacima Mosta kralja Aleksandra kojeg je 12. aprila 1941. godine porušila vojska Kraljevine Jugoslavije, u cilju sprečavanja prelaska nemačkih vojnih snaga na drugu stranu.

Zbog pandemije virusa korona, ali i mnogih projekata u gradu koji iziskuju velika ulaganja, novca za novu zgradu arhitekture nije bilo. Ipak, radovi u pilonu Brankovog mosta mogli bi da počnu u narednom periodu.

- Očekujemo da se početkom 2022. godine završi projekat ovog prostora ispod najpoznatijeg prestoničkog mosta, pa bi uređenje moglo da bude gotovo krajem iste godine - tvrdi Stojčić.

- Plan je da se sa druge strane mosta, na novobeogradskoj strani gde je nekada bio parking MUP, otvori muzej automobila, koji je sada u Ulici majke Jevrosime. Taj prostor površine 1.000 kvadrata predstavlja idealno mesto za izložbu četvorotočkaša, a blizina parka Ušće i centra grada, garantuje veliku posećenost.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!