KO VIKENDOM TRUJE ČUKARIČKI RUKAVAC? Zbog zagađenosti Topčiderke vanredni inspekcijski nadzor! (FOTO)

A. VOJINOVIĆ

26. 04. 2021. u 09:30

VODA Čukaričkog rukavca je zagađena, a glavni krivac su fekalne vode, koje se izlivaju u Topčidersku reku.

КО ВИКЕНДОМ ТРУЈЕ ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ? Због загађености Топчидерке ванредни инспекцијски надзор! (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Do ovog zaključka nedavno su došli stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine koji su po nalogu vodnog inspektora Sekretarijata za inspekcijske poslove uzeli uzorke vode i utvrdili da ima opasnih materija. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić juče je najavio da će danas početi vanredni inspekcijski nadzor svih industrijskih postrojenja u okolini rukavca.

- Ko je zagađivač utvrdićemo narednih dana. Budemo li našli nekog podnećemo krivične prijave. Vreme je da neko zbog toga završi u zatvoru - rekao je Vesić.

On je naveo da se u blizini nalazi nekoliko fabrika, a da je Kovnica novca jedina koja ima sve prečistače u skladu sa evropskim standardima, dok ostale to nemaju. Dodao je i da je primećeno da se opasne materije ispuštaju vikendom.

Kako kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Agencija je 9. aprila uzela uzorke vode na tri mesta iz Čukaričkog rukavca, a osim toga obavila je i pregled ovog poteza gde su konstatovali da je voda u rukavcu, kod ušća Topčiderke, svetlobraon boje i neznatnog neprijatnog mirisa, dok je u delu uzvodno od ušća, ka jezeru Ada Ciganlija, voda tamnobraon i intenzivno neprijatnog mirisa.

Foto: M. Anđela

- Rezultati uzorkovane vode ukazuju na povećano prisustvo organskih materija i nizak nivo kiseonika u Topčiderskoj reci što dovodi do zaključka da je do zagađenja došlo zbog izlivanja fekalnih voda. Postupak pred ovim organom je u toku - navode u sekretarijatu.

Nadležni tvrde i da tehnološke otpadne vode fabrika u krugu "Šećerane" otiču u gradsku kanalizaciju, a ne u rukavac.

MUKE ZA PECAROŠE, VESLAČE

SMRAD iz Čukaričkog rukavca najviše muči građane koji stanuju u njegovom okruženju, ali i pecaroše koji ovde svakodnevno hvataju ribu. Osim toga, preko puta su stacionirana tri veslačka kluba, pa su sportisti koji redovno veslaju prinuđeni da na treninzima umesto svežeg vazduha udišu neprijatne mirise.

- Ekipe su pregledale i okolni teren kako bi utvrdile da li postoje još neke fabrike koje bi ispustima otpadnih voda mogle da izazovu opasnost od zagađenja. Sekretarijat za inspekcijske poslove je uputio dopis GO Rakovica, Čukarica i Voždovac, da ispitaju status kanalizacija i septičkih jama, odnosno, oticanje fekalnih voda iz novoizgrađenih objekata bez upotrebnih dozvola, a u blizini reke Topčiderke i Čukaričkog rukavca - kažu u sekretarijatu.

Radnici JVP "Srbijavode" su od novembra prošle godine do marta ove čistili korito rukavca, odakle su izvadili 40.000 kubika mulja.

Međutim, samo mesec dana posle završetka radova, građani su ponovo počeli da se žale na smrad, pomor ribe i tamnu vodu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!