GORAN VESIĆ: Cilj je da se u Beogradu vakciniše 750.000 građana

Novosti online

13. 04. 2021. u 19:37

CILj je da se u Beogradu vakciniše 750.000 građana, što je oko 57 odsto punoletne populacije, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ГОРАН ВЕСИЋ: Циљ је да се у Београду вакцинише 750.000 грађана

Foto: Beoinfo

On je, za Beogradsku hroniku istakao da je siguran da će taj rezultat biti ostvaren u narednih mesec dana.

–Kada tom broju dodamo i ljude koji su preležali korona virus, odnosno koji imaju antitela verujem da ćemo biti blizu kolektivnog imuniteta, ali o tome će poslednju reč dati Gradski zavod za javno zdravlje – naglasio je Vesić.

Do juče je u Beogradu, kako je precizirao, vakcinisano 535.000 ljudi ili 38 odsto punoletnih građana, dok ih je revakcinisano 358.191, što je 25,5 odsto.

– Svaki treći Beograđanin je vakcinisan, a svaki četvrti revakcinisan. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu više je od 50 odsto građanki i građana vakcinisano, dok je na Novom Beogradu vakcinisano skoro 47 odsto – ukazao je Vesić.

On je istakao da je na Starom gradu u populaciji između 18 i 49 godina vakcinisano 40,2 što je, prema njegovim rečima, rekord u Srbiji. Na Vračaru je taj broj u pomenutoj populaciji 37 odsto, a na Savskom vencu 36 odsto, ukazao je zamenik gradonačelnika.

–U populaciji između 65 i 74 godine na Savskom vencu je vakcinisano 79,19 lica, na Starom gradu je taj broj 78 odsto, na Vračaru i Novom Beogradu je 75 odsto, u Rakovici 71 odsto i Čukarici 69 odsto. To su fantastični rezultati jer smo time zaštitili one koji su najugroženiji – naveo je Vesić i dodao da je vakcinacija jedini način da izađemo iz ove krize i vratimo normalnom životu.

Delimično popuštanje mera je direktno vezano za pad broja zaraženih i povećanje broja vakcinisanih, ukazao je zamenik gradonačelnika.

–U Beogradu je ta situacija bitno bolja nego u nekim delovima Srbije. Ako se nastavi ovaj trend vakcinisanih, sigurno ćemo doći u situaciju da veoma brzo omogućimo rad i zatvorenih delova ugostiteljskih objekata – ukazao je Vesić.

Istakao da će u maju svi zakupci poslovnog prostora u vlasništvu Grada Beograda biti oslobođeni plaćanja kirije za taj mesec. Njih je, kako je precizirao 441. lice koje iznajmljuje oko 40.000 metara kvadratnih.

–Traži se način kako da se ugostitelji oslobode plaćanja zakupa za bašte za jedan ili dva meseca. I na taj način pomognemo im da se malo oporave od ove krize. Vlada je obezbedila i poseban paket pomoći za ugostitelje, a mi kao Grad dajemo dodatni doprinos  – zaključio je Vesić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum