OSTAĆEMO BEZ DRVEĆA I ZELENILA NA KEJU OSLOBOĐENJA: Zemunci protiv gradnje parkinga, potpisuju peticiju zbog najavljenih radova

S. V.

10. 04. 2021. u 11:40

VIŠE od 200 Zemunaca potpisalo je peticiju protiv najavljene izgradnje parkinga kod solitera i vrtića "Mala sirena" na Keju oslobođenja.

ОСТАЋЕМО БЕЗ ДРВЕЋА И ЗЕЛЕНИЛА НА КЕЈУ ОСЛОБОЂЕЊА: Земунци против градње паркинга, потписују петицију због најављених радова

Foto GO Zemun

Kako kažu, strahuju da će zbog radova biti posečeno drveće, uništeno bilje i da će okolina biti naružena.

Kako je prošle nedelje rečeno iz GO Zemun, ovaj zapušteni prostor kraj Dunava postaće parking površine 4.700 kvadrata, za 140 automobila, od čega će šest mesta biti za osobe sa invaliditetom, jedno porodično. Biće postavljen i parking za bicikle. Na taj način, kažu nadležni, biće prevaziđen problem nedostatka parking-mesta u centralnom jezgru Zemuna, a stanari okolnih zgrada imaće povlašćene uslove za ostavljanje automobila na novom prostoru. Planirano je da radovi počnu krajem maja.

Ipak, deo Zemunaca kaže da će ovaj projekat preseći tok zelenog pojasa koji štiti od letnje žege.

- Daljim uništavanjem ove zelene površine gradsko ostrvo toplote će se uvećati i temperature će biti još više. Zimi će znatno pogoršati kvalitet vazduha zbog izduvnih gasova - kažu inicijatori peticije.

ZONIRANjE

OPŠTINA Zemun planira da, u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj, deo uz zgrade na Keju oslobođenja bude obeležen po zonama za parkiranje.

- Na taj način će svi ljudi koji žive u okolnim višespratnicama imati normalno mesto za parkiranje, a višak mesta biće za one koji dođu na Kej - rekli su iz GO Zemun.

- Ova urbanizacija je pretnja insektima, oprašivačima od kojih zavisi život svih vrsta i ljudskih bića na planeti. Isto tako, ugrožene su i vetruške, zaštićena vrsta ptica koja lovi na toj zelenoj površini i gnezdi na soliterima u blizini.

Oni navode da je ova zelena površina nedavno dobila nove sadnice, koje održava "Zelenilo", te žele tako i ostane. Kada prikupe dovoljan broj potpisa, inicijatori će ih predati Opštini i JKP "Parking servis".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!