POČELA VAKCINACIJA BESKUĆNIKA U BEOGRADU: U Kumodraškoj vakcinisano 2.000 ljudi

Tanjug

07. 04. 2021. u 15:28

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА БЕСКУЋНИКА У БЕОГРАДУ: У Кумодрашкој вакцинисано 2.000 људи

Foto: Z. G.

VAKCINACIJA beskućnika pocela je danas u dva dnevna centra i kluba za starije u Beogradu, koje je grad namenio samo za beskućnike, a uz posredstvo volontera Crvenog krsta za vakcinaciju se prijavilo njih 17.

U dnevnom centru za stare "Stari grad 1" u centru grada vakcinisalo se sedam beskućnika, a otvorena je i ambulanta u Venizelosovoj ulici gde oni koji nisu zakazali termin mogu otići na vakcinaciju, bez najave.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je važnost vakcinacije svih ugroženih grupa kako bi svi podjednako bili zaštićeni i bezbedni.

-Volonteri Crvenog krsta radom na terenu, obaveštavali su sve beskućnike o vakcinaciji koju mogu, pored doma zdravlja, obaviti i u mestima na koje su navikli da dolaze poput kluba za stare "Stari grad 1" gde je u protekla tri meseca zabeleženo preko 1.000 poseta, a uskoro će to biti omogućeno i u "Palilula" klubu za starije. Sve ćemo učiniti kako bi prostor za vakcinaciju bio lako dostupan a korisnici informisani- rekla je Stanisavljević za Tanjug.

Sekretar Crvenog krsta "Stari grad" Aleksandar Petrović istakao je važnost otvaranja ovakvih punktova gde lica bez krova nad glavom mogu da dolaze na topli obrok, tople napitke i obavljaju osnovne potrebe.

-Imamo već 125 ljudi koji su redovni korisnici naseg punkta i u terminima kada dolaze trudimo se da ih informišemo i podelimo brošure o mogućnostima za vakcinaciju. Beskućnici pokazuju interesovanje za vakcinaciju a najčešća pitanja su vezana za izbor same vakcine.

Informisanje o procesu imunizacije ugroženih grupa aktivno se vrši već četiri meseca na svim mestima na kojima se beskućnici nalaze, a dosadašnje iskustvo pokazalo je da su prezadovoljni činjenicom da su uključeni u proces imunizacije.

-Pored ovih punktova, vakcinacija se vrši i u drugim ustanovama koje koriste ugrožene grupe pa je u ustanovi za kolektivni smeštaj u Kumodraškoj ulici vakcinisano čak 90 odsto korisnika, a mnogi od njih su i revakcinisani. Uključujući zaposlene imamo preko 2.000 vakcinisanih lica - dodala je sekretarka Stanisavljević.

Većina korisnika centra "Stari grad" sa kojima je ekipa Tanjuga razgovarala se vakcinisala a neki do njih će to učiniti u narednom periodu. Đorđević Stanko i Ogorlić Tihomir su korisnici kluba za starije koji kažu da redovno posećuju klub "Stari grad 1" i da su danas došli da se vakcinišu.

- Vakcinisao sam se pre dva dana ruskom vakcinom u domu zdravlja "Palilula" i odlično se osećam. Za vakcinaciju sam saznao preko medija i vrlo lako sam se prijavio preko eUprave, a odmah sutradan dobio poziv za vakcinisanje.- rekao je Aćimovic Aleksandar, korisnik koji je primio vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)