MITIĆEVA RUPA JOŠ ČEKA NA GRADITELJE: Za atraktivnu parcelu u srcu grada investitori se bore decenijama

J. DINČIĆ

24. 03. 2021. u 09:53

GODINAMA unazad različiti su pokušaji da popularno "parče" gradskog i privatnog zemljišta, Mitićeva rupa na Slaviji, dobije drugačiji izgled.

МИТИЋЕВА РУПА ЈОШ ЧЕКА НА ГРАДИТЕЉЕ: За атрактивну парцелу у срцу града инвеститори се боре деценијама

Foto N. Fifić

Međutim, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i postupaka koji se vode pred Agencijom za restituciju, ova parcela godinama je odolevala brojnim investitorima.

Povodom predstavljanja novog plana za ovu lokaciju, danas će u zgradi Opštine Vračar biti održan sastanak na kojem će građani moći da iznesu svoje predloge i sugestije za najnovije idejno rešenje.

Ideje za uređenje ovog prostora u srcu grada počele su da se pojavljuju još pre osam decenija. Tada je veletrgovac Vlada Mitić na Slaviji srušio kafanu "Rudičanin" i iskopao rupu za izgradnju robne kuće. Rat je prekinuo ovu investiciju, država je posle rata imovinu nacionalizovala, ali je ime ostalo.

Od 1946. godine do osamdesetih godina bilo je oko 26 pokušaja da se na ovoj lokaciji nešto ozida. Najviše pažnje svakako je izazvalo polaganje kamena temeljca za veliki poslovni kompleks koji je planirala da gradi Dafina Milanović. Od toga se ubrzo odustalo, pa je lokacija godinama služila kao mini-deponija i ruglo u srcu grada.

MEŠOVITI GRADSKI CENTAR

PREMA planu čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, umesto javne zelene površine i dva dečja, na ovoj lokaciji nići će mešoviti gradski centri. Osim objekata za stanovanje planirana je izgradnja čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije i kulturno-umetnički centri.

Posle 2000. godine ponovo se ozbiljno krenulo u prodaju zemljišta, ali je i taj pokušaj završen neslavno. Nedugo zatim, gradske vlasti su 15 parcela objedinile u jednu, a prostor preuredile u park. Međutim, kako to nije urađeno u skladu sa zakonom, trećina zemljišta vraćena je vlasnicima koji su se tu uknjižili.

- Polovina parcele pripada Gradu, a pred Agencijom za restituciju vodi se više postupaka za vraćanje oduzete imovine - objašnjavaju nadležni.

- Do sada je Agencija donela dva pravosnažna rešenja kojima su zakonskim naslednicima vraćeni delovi ove katastarske parcele, jednom 483 metra kvadrata, a drugom 18 ari.

Takođe, u toku su postupci za još četiri rešenja, za koja će se po pribavljanju odgovarajućih dokaza, doneti zvanična odluka. Dok je za dva predmeta Agencija donela odbijajuće rešenje.

Novim planom za prostor oivičenom ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom, predviđena je gradnja komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od skoro 7.000 metara kvadratnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)