ĐUBRIVO JE RASUTO, PANČEVCI U STRAHU: Građanska udruženja ponovo upozoravaju na problem u zgradi bivše Staklare

A. VOJINOVIĆ

03. 03. 2021. u 07:52

BRIGE Udruženja građana "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa" povodom skladištenja velike količine đubriva sa amonijum-nitratom u bivšoj "Industriji stakla" u Pančevu ne prestaju.

ЂУБРИВО ЈЕ РАСУТО, ПАНЧЕВЦИ У СТРАХУ: Грађанска удружења поново упозоравају на проблем у згради бивше Стакларе

Foto "Fejsbuk"/ "Zeleni most"

UG "Zeleni most" je nedavno došlo do fotografija iz prostorija nekadašnje staklare, na kojima se na podu i van vreća, prostire ogromna količina rasutog đubriva. Kako su istakli, ne znaju da li je u pitanju opasan amonijum-nitrat, ali postoji šansa. Takođe, sporno je i zato što, prema proceduri, sva đubriva moraju biti skladištena u originalnim pakovanjima i da nikakvo eventualno prepakivanje ne sme dolaziti u obzir, što se, takođe, prema njihovim tvrdnjama obavlja u fabrici.

- Kao što se može videti na fotografijama, prisutna je velika količina rasutog đubriva. Problem je što se ne može sa sigurnošću tvrditi koja je vrsta u pitanju jer skoro sva đubriva imaju tu granulastu formu - kaže u razgovoru za "Novosti" Sanja Marković iz Udruženja "Zeleni most".

- Ono što je problematično je da se sva đubriva moraju skladištiti u originalnim pakovanjima, jer i u Zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu jasno stoji da se neće vršiti prepakivanje nijedne vrste mineralnih đubriva.

USLOVI

AKO je nedavno istakao docent dr Dušan Veljković sa Hemijskog fakulteta za "Novosti", uslovi u kojima se čuvaju đubriva na bazi amonijum-nitrata su strogo definisani i njihovo poštovanje je presudno ukoliko želimo da izbegnemo eksploziju poput one u Bejrutu.

- Ukoliko amonijum-nitrat dođe u kontakt sa organskim supstancama ili prahom pojedinih metala (cink, aluminijum) može doći do spontane detonacije i bez visokih temperatura - rekao je Veljković.

Građani iz ove asocijacije, ali i udruženja "Pančevo nije rupa", nedeljama upozoravaju javnost na nameru firme iz Novog Sada da u prostorijama nekadašnje staklare u Gradu na Tamišu skladišti đubrivo sa opasnim amonijum-nitratom. Oni strahuju da bi u neadekvatnim uslovima čuvanja moglo doći do akcidenta poput prošlogodišnjeg u Bejrutu, o čemu je naš list pisao. Posebno su zabrinuti zbog najavljene količine od 4.393,75 tona amonijum-nitrata, što je za 1,6 puta više nego što je bilo u Bejrutu kada se dogodio akcident.

- Jasno je naznačeno da se u prostoru bivše "Industrije stakla" neće vršiti prepakivanje mineralnog đubriva, dok vidimo da je u praksi drugačije - priča Markovićeva.

- Naravno da je ovo jedan od velikih problema jer se stvara bojazan da se radi mimo propisa, koji su strikni kada je reč o skladištenju i rukovanju mineralnim đubrivima u našoj zemlji. Prilikom takvog prepakivanja uvek postoji mogućnost nenamernih grešaka od strane čoveka jer nismo roboti, koje mogu biti sa fatalnim ishodom.

Ova udruženja građana su na rešenje koje doneo Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne po zahtevu firme iz Novog Sada uložili žalbu pre nekoliko sedmica. Međutim, kako nam je potvrdio i Miša Sekulić iz Udruženja "Pančevo nije rupa", iz nadležnog sekretarijata i dalje ćute povodom njihovih prijava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori