GRADIĆE OBJEKTE NA 256 HEKTARA: U Gradskoj upravi predstavljen nacrt plana područja između aerodroma i privredne zone "Auto-put"

J. Gočanin

18. 02. 2021. u 08:51

JAVNI uvid u Nacrt plana detaljne regulacije područja između privredne zone "Auto-put" i aerodroma "Nikola Tesla" biće do 5. marta u Gradskoj upravi.

ГРАДИЋЕ  ОБЈЕКТЕ  НА 256  ХЕКТАРА: У Градској управи представљен нацрт плана подручја између аеродрома и привредне зоне Ауто-пут

Foto Gugl mapa

Plan obuhvata delove teritorija gradskih opština Surčin i Novi Beograd, na površini od 256 hektara. Tu bi u budućnosti trebalo da budu izgrađene tri predškolske ustanove za prijem oko 810 dece i dve osnovne škole za ukupno 1.600 učenika. Takođe, planom je predviđena i izgradnja mreže saobraćajnica, infrastrukturnih i sportskih objekata i kompleksa, kao i objekata za stanovanje i komercijalne sadržaje.

Nova insfrastrukturna mreža, navodi se u Planu, podrazumeva rekonstrukciju postojećih cevovoda i gradnju novih u granicama planskog područja, zatim izgradnju septičkih jama do izgradnje javne kanalizacije, trafostanica, pristupne telekomunikacione mreže, kao i toplovodne i gasovodne mreže. Ipak, kako se napominje, s obzirom na to da je područje udaljeno od sistema snabdevanja prirodnim gasom i toplotnom energijom, priključenje je neizvesno, pa rešenje grejanja i pripreme tople vode do eventualne gasifikacije ili toplifikacije treba naći u korišćenju geotermalne energije, sa ugrađenom toplotnom pumpom i sondom ukopanom u zemlju.

Planom je obuhvaćena i reorganizacija postojećih trasa linija javnog gradskog prevoza, kao i uvođenje novih.

- Planira se trasa linija javnog prevoza saobraćajnicama Rembrantova, Nova 13, Nova 3, Nova 2 i Ulicom 2a-2a, dok je u okviru bloka 4 planiran novi terminus. Do tada, zadržava se postojeći terminus "Bežanija - Ledine" sa postojećim kapacitetom, ali ako se ukaže potreba, moguća je izmena saobraćajnog rešenja Surčinske ulice - navodi se u dokumentaciji.

SPORTSKI KOMPLEKSI

NA novobeogradskom delu područja predviđena je gradnja takmičarsko-sportskih kompleksa u tri bloka, namenjenih za treninge i takmičenja sportista na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i jedan sportsko-rekreativni kompleks namenjen za rekreativne sadržaje. Ukupna površina predviđena za gradnju sportskih kompleksa iznosi oko 273.000 kvadrata.

Takođe, predviđa se očuvanje postojeće šume i šumskog zemljišta na površini od šest hektara, izgradnja novih 164 parking-mesta u ulicama Nova 5, 7 i 9, kao i izgradnja biciklističkih staza.

- Predviđene su jednosmerne biciklističke staze širine 1,1 metra, ali i dvosmerne od 2,2 u ulici Nova 3. U zoni javnog prevoza putnika, trasa je planirana iza stajališnog platoa, a gde nije moguće, staza će biti prekinuta u dužini te stanice - navodi se dalje u PDR.

PROMENA Moguća izmena Surčinske ulice, Foto N. Fifić

Planom je predviđena i gradnja novih stambenih blokova za porodično stanovanje, sanacija neplanski formiranih stambenih blokova, kao i gradnja mešovitih gradskih centara i komercijalnih sadržaja poput trgovinskih lanaca, hotela i sajamske hale. Prema bilansima urbanističkih parametara, broj stanova se sa 280 može povećati na 4.261, stanovnika sa 812 na 11.505, a zaposlenih sa 41 na 11.399.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)