ZAŠTIĆENO 37 CRKAVA: Verski objekti na teritoriji nekoliko opština dobili poseban status

M. STANOJKOVIĆ

17. 02. 2021. u 10:11

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture zaštitio je 37 verskih objekata širom prestonice. Na spisku zdanja, koje su dobile status prethodne zaštite našle su se crkve u 11 gradskih i prigradskih opština.

ЗАШТИЋЕНО 37 ЦРКАВА: Верски објекти на територији неколико општина добили посебан статус

Voždovačka crkva / Foto V. Danilov

Prema dokumentu o proglašenju, koji je početkom februara objavljen u Službenom listu grada, ubuduće će biti zaštićena voždovačka crkva u Ulici vojvode Stepe, kao i Crkva Svete Marije Magdalene u Belom Potoku i Crkva Svete Trojice u Kumodražu.

Kada je reč o Zvezdari, versko zdanje zaštićeno od iznenadnih radova i promena je mirijevska Crkva Svetog proroka Ilije, a na Paliluli Crkva Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana iz 1834. godine u Velikom Selu.

Spisak je duži i za miljakovačku Crkvu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, kao i Bogorodičinu crkvu u obrenovačkom naselju Zvečka. Za sve radove i na barajevskoj Crkvi Svetog Nikole sa nadgrobnim spomenicima u porti pitaće se Zavod za zaštitu spomenika.

- Obaveštavamo sopstvenike i pravna lica koja koriste nepokretosti i upravljaju njima, kao i opštine, da smo izvršili evidentiranje sledećih dobara koja uživaju prethodnu zaštitu. To su Gročanska crkva u Vinči, crkva u Ulici Mike Petrovića Alasa u Vrčinu, Zaklopači u Vuka Karadžića, Ritopeku u Karađorđevoj ulici i Umčarima u Nemanjinoj - navodi se u dokumentu Zavoda. - Osim toga, na spisku su i Sakralna arhitektura mladenovačkog namesništva, crkve u Velikoj Krsni, Duboni, Markovcu, Koraćici, Crkva prenosa moštiju Svetog Nikole u Kovačevcu, U Sopotu su i Namenikuće, Sakralna arhitektura Kosmajskog nasmesništva...

Bez prethodnog odobrenja Zavoda neće moći da se izvode radovi i u Crkvi Svetog Đorđa u Kirovljevoj ulici, Crkvi vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu i Crkvi Svetog Preobraženja u Umci.

BULEVAR

BEOGRAD bi u narednom periodu trebalo da dobije još jednu zaštićenu zonu. Područje uz Bulevar kralja Aleksandra, odnosno "Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu", kako su "Novosti" već izvestile, poneće status prostorne kulturno-istorijske celine.

Nedavno su za kulturno dobro proglašeni i novobeogradski blokovi 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, i 30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave