GRADNJA NE MUTI VODOIZVORIŠTE: Uoči rasprave o planu uređenja Makiškog polja oglasio se Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi"

M. STANOJKOVIĆ

29. 12. 2020. u 07:26

UDRUŽENjA građana u utorak će pokušati da opstruiraju rad Skupštine grada zbog planiranog usvajanja plana detaljne regulacije Makiškog polja, jer će, kako oni smatraju, ovim dokumentom biti raskrčen put ka uništavanju vodoizvorišta.

ГРАДЊА НЕ МУТИ ВОДОИЗВОРИШТЕ: Уочи расправе о плану уређења Макишког поља огласио се Институт за водопривреду Јарослав Черни

Foto N. Fifić

S druge strane, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i saopštenju navodi da nema osnova za zabrinutost i da je njihova studija koja je prethodila planu detaljne regulacije to i pokazala.

Uz tvrdnje da ovu tačku dnevnog reda, uz mnoštvo drugih planova, nadležni hoće da proguraju na poslednjoj sednici u ovoj godini, Udruženje "Bitka za Košutnjak" pozvalo je građane da se okupe ispred Sava centra i ukoliko bude neophodno uđu u skupštinsku salu.

- Tu nema nikakvog glasanja ili razmatranja, samo se konstatuje činjenica. Osim zahteva za prekid rada, podnosimo i obavezujuće predloge skupštinskih odluka u ime više grupa građana za obustavu svih javnih uvida, uključujući i Makiško polje, sve dok se epidemija ne završi - navode u Udruženju "Bitka za Košutnjak".

Kako navode u Institutu "Jaroslav Černi", koji je izradio hidrotehničku studiju, planom detaljne regulacije za Makiško polje predviđena je urbanizacija područja u široj zoni zaštite vodoizvorišta.

- U toj zoni je dopuštena gradnja, ali uz primenu standardnih tehničkih i dodatnih mera kojima bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta - navodi direktor Instituta Dušan Đurić. - Naša studija je bila osnov za izradu plana, u skladu sa važećim zonama zaštite vodoizvorišta.

Rešenje o određivanju zona sanitarne zaštite izvorišta podzemnih i površinskih voda Beograd donelo je Ministarstvo zdravlja 2014. godine, podsećaju u Institutu, a na osnovu "Elaborata o zonama sanitarne zaštite" koji je izrađen u Institutu 2013. godine.

- Tim elaboratom je dat i predlog mera i ograničenja unutar sanitarne zaštite, a u široj zoni je dopuštena gradnja, ali uz mere, čime je obezbeđena zaštita postojećeg dela izvorišta - tvrde u Institutu.

NOVOBEOGRADSKI BLOKOVI

KAO primer beogradskih naselja unutar šire zone zaštite izvorišta, u Iistitutu "Jarsolav Černi" navode novobeogradske blokove 70,70a, 40 i 45, koji, kako je naveo, opstaju na rastojanju manjem od 200 metara duže od četiri decenije, bez ugrožavanja kvaliteta vode na bunarima.

"VODOVOD": PRIČE O UGROŽAVANjU LAŽ

POVODOM tvrdnji da će projektom gradnje na Makiškom polju biti ugroženo vodoizvorište, oglasilo se i preduzeće "Beogradski odovod i kanalizacija" navodeći da je treća zona zaštite uvek bila predviđena za gradnju.

- Takve tvrdnje su obična laž, a njihovo namerno plasiranje predstavlja krivično delo širenje lažnih vesti i uznemiravanja građana. Mi smo učestvovali u izradi plana sa aspekta zaštite vodoizvorišta, ali i očuvanja vodovodnog i kanalizacionog sistema. Uslovima su definisane mere ograničenja u zavisnosti od namene i vrste objekata na predmetnom području. Makiško polje pripada široj zoni sanitarne zaštite, što znači da u toj zoni ne postoje vodozahvatni objekti na otvorenim tokovima, niti reni-bunari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024