HRAM GOTOV, TRG PRI KRAJU: U Opštini Surčin uprkos pandemiji završavaju se brojni projekti

Š. Marović

08. 11. 2020. u 08:53

PANDEMIJA virusa korona nije omela dinamiku radova u Surčinu, pa je tako poslednjih dana okončano, ili su pri kraju, nekoliko projekata. Petrovčić je dobio rekonstruisan saborni hram Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, u Boljevcima su pri samom kraju radovi na dugo očekivanom trgu, dok je u istom mestu zapušteno zdanje kod Slovačkog groblja pretvoreno u modernu kapelu.

ХРАМ ГОТОВ, ТРГ ПРИ КРАЈУ: У Општини Сурчин упркос пандемији завршавају се бројни пројекти

Slovačka kapela u Boljevcima

Hram u Petrovčiću podignut je 1845. godine, a radovi na njegovoj rekonstrukciji i sanaciji počeli su pre šest godina.

- Izdvojili smo 5.930.000 dinara za obnovu ovog Hrama, a radovi su počeli od krsta, preko rekonstrukcije krova, hidroizolacije, malterisanja, a završeni su uvođenjem podnog grejanja - istakao je predsednik Opštine Stevan Šuša. - Do sada je uloženo preko 60 miliona dinara za obnovu crkava i groblja na teritoriji Surčina. Mi u lokalnoj samoupravi izdvojili smo 80 odsto novca za ovaj objekat, a ostalo su pomogli razni donatori i meštani.

Zbog dobrih vremenskih uslova ovih dana trebalo bi da se završe radovi na uređenju trga u Boljevcima, koji su počeli polovinom juna. Veliki projekat čija je površina 348 kvadrata ušao je u poslednju fazu, a u toku je postavljanje asfalta zbog koga će biti manjih problema u funkcionisanju saobraćaja. Nakon asfaltiranja sledi uređenje zelenih površina, čime će centralni deo naselja dobiti sasvim novi izgled.

- Bez obzira na to da li žive u Surčinu, Obrenovcu ili na Terazijama, građani moraju da imaju ono što je osnovno, a to je igralište, mesto za sedenje i odmor, javni prevoz, kanalizaciju i vodu - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je obišao radove. Izgradnjom tri trga, naselja u Surčinu konačno dobijaju urbani izgled, a grad je za to izdvojio 80 miliona dinara.

Trg u Boljevcima

Boljevci su dobili i obnovljenu kapelu na Slovačkom groblju. Pored kapele, koja je od ruševine dobila velelepni izgled, i staze su izbetonirane.

NA REDU DOBANOVCI I JAKOVO

POSLE Boljevaca, nove trgove u narednoj godini trebalo bi da dobiju meštani surčinskih naselja Jakovo i Dobanovci. Zelena površina na trgu u Jakovu iznosiće 1.136 kvadrata, dok će žitelji Dobanovaca na raspolaganju imati potpuno uređen javni prostor na površini od 1.450 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri