POLASCI SA 44 PERONA: Na javnom uvidu plan detaljne regulacije bloka 42 zbog izgradnje moderne autobuske stanice

S. B. MILOŠEVIĆ

25. 09. 2020. u 13:00

NACRT izmena i dopuna Plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, trenutno je na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave.

ПОЛАСЦИ СА 44 ПЕРОНА: На јавном увиду план детаљне регулације блока 42 због изградње модерне аутобуске станице

Foto A.Stevanović

Njegovo usvajanje jedan je od osnovnih preduslova da "Beogradska autobuska stanica" a. d. koja gradi novu stanicu nastavi sa radovima u Bloku 42, odnosno da gradi objekat iznad zemlje.

Sugrađani i svi zainteresovani imaju rok do 5. oktobra da daju primedbe na plan, a Komisije za planove održaće sednicu 13. oktobra, kada zainteresovani obrazlažu primedbe. Tek po rešavanju primedaba, plan može da bude usvojen.

Izrada dopune PDR ovog kompleksa bila je potrebna zbog redefinisanja sadržaja autobuske stanice u skladu sa potrebama njenog funkcionisanja. Zato je primenjen skraćeni postupak izrade Izmene plana.

OBRISI Zgrada će biti izgrađena između staničnog trga i perona,Foto A.Stevanović

U okviru autobuske stanice, nalaziće se stanični trg, stanična zgrada, peronski i parking-prostor.

Trg je planiran ka Ulici antifašističke borbe, a imaće pešačke pristupe do stajališta javnog prevoza, pristup za vozila za korisnike stanice i taksi stajalište za 20 vozila, ali i parking za kratko zadržavanje automobila sa 40 parking-mesta.

ŽELEZNIČKA PRUGA

U okviru ove Izmene plana nalazi se građevinski kompleks dela planiranog kompleksa železničke stanice, koji je planiran ispod, do i iznad konstrukcije železničke pruge, ka ulicama Nova 1 i Antifašističke borbe. U okviru objekta biće šalterske i agencijske blagajne, info-punkt, čekaonica, garderoba, magacin, prostorije za organizaciju saobraćaja vozova, prostorije za organizaciju prevoza putnika, peronski prostor za pet postojećih i dva planirana koloseka, prateće sadržaje za korisnike poput ugostiteljstva, trgovina, ...

Ovde prolazi železnička pruga Beograd Centar - Stara Pazova - Šid - državna granica, a planirano je da se izgrade još dva koloseka, jedan sa leve i jedan sa desne strane postojeće dvokolosečne pruge.

Zgrada će biti sagrađena na prostoru između staničnog trga i peronskog prostora. Unutra će biti šalteri za informacije, kupovinu karata, garderoba, hol, ... Sve trase kojima će se kretati putnici biće opremljene, prema ovom PDR, pokretnim trakama, eskalatorima i liftovima. Peronski prostor je planiran u unutrašnjosti kompleksa. Tu će biti 44 polazna perona, 12 dolaznih, devet dolazno/polaznih za turističke linije i još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini. Javna garaža za minimalno 200 mesta imaće ulaz/ izlaz iz Ulice Đorđa Stanojevića i nalaziće se tačno uspod Bulevara heroja sa Košara.

Stanica će imati prateće sadržaje poput ugostiteljskih objekata, supermarket sa pratećom garažom i parking-prostorom, stanicu za snabdevanje gorivom. PDR-om je predviđena i interna saobraćajnica, kojom se povezuju Ulica Marka Hristića i Ulica Đorđa Stanojevića.

Deo objekta biće uklopljen u pejzažno uređenje bloka, sa ozelenjenim krovom i kosim ozelenjenim ravnima koje se spuštaju ka Ulici Jurija Gagarina. Preporučuje se ozelenjavanje i ostalih krovnih površina. Takođe, planira se postavljanje parkovskog mobilijara, javnih česama, fontana, vodoskoka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave