ŠETALIŠTE UŠUŠKANO U ZELENILO: Korzo "Lazaro Kardenas" u bloku 45 još posećenije posle obnove sadržaja

S. B. Milošević

01. 09. 2020. u 11:47

ŠETALIŠTE Lazaro Kardenas, koje se proteže kroz novobeogradske blokove 45, 44 i 70, polako dobija nove obrise.

ШЕТАЛИШТЕ УШУШКАНО У ЗЕЛЕНИЛО: Корзо Лазаро Карденас у блоку 45 још посећеније после обнове садржаја

Foto P. Milošević

KP "Zelenilo-Beograd" u junu prošle godine započelo je obimne radove na njegovoj sanaciji, a projekat se izvodi u tri faze.Prva faza radova završena je početkom marta, na radost žitelja Bloka 45. Obuhvatila je rekonstrukciju kraka šetališta od centra bloka do reke Save. Radovima je obuhvaćena površina od 25.000 metara kvadratnih.

- Obnovljeno je šetalište i prateći sadržaj uz njega. Prostor su upotpunili i novi detalji. Za najmlađe, napravljeno je igralište-saobraćajni poligon na kome mogu da uče o pravilima kretanja u saobraćaju uz pomoć horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije. U blizini ovog poligona postavljen je savremeni rekvizit za igru - zip lajn - kažu u "Zelenilu".

Foto P. Milošević

Osim ovog, izgrađena su još dva dečja igrališta, i sportski tereni, kao i teniski teren i teren za stoni tenis.

- Ništa lepše i potrebnije od ovoga nije bilo - kaže baka Rada, koja sa unukom provodi svako prepodne i popodne u ovom parku.

Kako objašnjavaju u "Zelenilu", u toku druge faze radova, pored dela šetališta, biće sanirana još tri dečja igrališta.

- Akcenat ovom delu šetališta daće planirane žardinjere promenljive visine. U njima će biti posađene perene različitih karakteristika, boja i vremena cvetanja, dok će zidovi žardinjera, na nekim delovima, biti predviđeni i za sedenje. Dve zelene površine biće formirane u obliku talasa. Predviđeno je postavljanje klupa za sedenje i ležanje koje će pratiti krivine ovih talasa - pojašnjavaju u ovom preduzeću.

U zoni šetališta gde se nalaze vrtići i osnovna škola postaviće se kombinovani rekviziti i za mlađu i za stariju decu.

Svoj kutak, duž blokova imaće i stariji sugrađani kojima će biti napravljeni tereni za boćanje, fitnes, postavljeni stolovi za šah.

Posle uređenja šetališta u Bloku 44, koje obuhvata dva hektara i koje bi trebalo da se završi 2021. godine, sledi uređenje preostalih šest hektara duž Bloka 70, koje bi trebalo da bude gotovo do 2022. godine.

NA RADOST NOVOBEOGRAĐANA

OKO 4,5 kilometara staza, sportskih terena i igrališta duž ova tri bloka, nisu sređivana skoro 50 godina. Ideja gradskih čelnika bila je da ih obnove i uglancaju, kako bi nekada nazvano naselje "Sunce" postalo naselje "Priroda".

TRAVA I GRANjE

LEPU sliku Bloka 45 kvare samo prostori između zgrada. Iako ekipe "Zelenila" vredno rade, i već su četiri puta kosile travu, zbog kiša ona raste velikom brzinom. Tu je i granje koje je odsečeno prilikom orezivanja i koje nije pokupljeno i odneto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)