STANARI PROFESORSKE KOLONIJE DOBILI NOVA OVLAŠćENJA: Renoviranje samo uz dozvolu

J. DINČIĆ

16. 08. 2020. u 19:00

PROFESORSKA kolonija od nedavno uživa status zaštićenog kulturnog dobra.

СТАНАРИ ПРОФЕСОРСКЕ КОЛОНИЈЕ ДОБИЛИ НОВА ОВЛАШћЕЊА: Реновирање само уз дозволу

Foto: "Novosti"

 Iako je pod zaštitom, briga o dobrima u ovom slučaju i dalje je na stanarima, uz obavezno obraćanje Zavodu za zaštitu spomenika za svaki problem koji postoji.

Ako žitelji ovog dela grada budu rešili da obnove fasadu, saniraju krov ili promene nešto na svojim domovima sve, to moraju obaviti u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. U slučajevima, poput restauracije fasada, stručni saradnici iz Zavoda za zaštitu spomenika biće određeni da sprovedu konzervatorski nadzor nad radovima koji podrazumevaju restauraciju i sanaciju objekta.

- U praksi to znači da će vlasnici ili korisnici nepokretnosti za sve intervencije na objektima u okviru Profesorske kolonije pribavljati akte koje izdaje Zavod - objašnjavaju nadležni iz ove institucije. - Reč je o aktima kojima se utvrđuju uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite, odnosno koje intervencije su moguće i na koji način, kao i odgovarajuće saglasnosti na projekatu koji se sprovodi.

Stanari su u obavezi da u svakom trenutku dozvole naučna i stručna istraživanja, tehnička i druga snimanja, kao i da obezbede dostupnost kulturnog dobra javnosti.

Život u Profesorskoj koloniji počeo je 1926. godine, kada su 43 univerzitetska profesora odlučila da sa porodicama nasele ondašnju gradsku periferiju. Među njenim stanovnicima bili su i akademici, poput matematičara Milutina Milankovića, književnog kritičara Bogdana Popovića, istoričara Vladimira Ćorovića...

VELIKANI SA PALILULE

U CENTRALNOJ ulici Profesorske kolonije stanovali su dr Aleksandar Jovanović (broj 13), Uroš Džonić (broj 15), dr Aleksandar Leko (broj 21). Dom dr Henrika Barića bio je na broju 23, dok je četiri kuće dalje živeo inženjer Ivan Sviščev. Na parnoj strani ulice živeli su dr Mladen Josifović (broj 22), dr Dimitrije Konjev (broj 28), dr Milan Budimir (broj 30), dr Vladimir K. Petković (broj 32), Petar Bular (broj 36) i dr Nikola Saltikov (broj 38).

U prvoj fazi radova objekti su podignuti tokom 1926. godine, duž Ulice Jaše Prodanovića i čine istorijsko jezgro kolonije. Drugoj fazi pripadaju objekti podignuti u periodu od 1927. do 1941. godine u sklopu arhitektonsko-urbanističkog razvoja prostora. Namenjeni su bili individualnom stanovanju i u ređim slučajevima su kolektivno-stambeni objekti, u kojima i danas žive potomci nekadašnjih uticajnih ličnosti.

U prostorno kulturno-istorijskoj celini očuvan je niz značajnih objekata koji se ističu svojim arhitektonskim karakteristikama, stilskim i tipskim posebnostima.

NESTALE TABLE

PRE dve godine, u Ulici Jaše Prodanovića u samom jezgru Profesorske kolonije, bez traga su nestale spomen-ploče sa kuća nekadašnjih istaknutih profesora Univerziteta u Beogradu. Kako su stanari tada tvrdili mesingana obeležja su, najverovatnije, ukrali prodavci sekundarnih sirovina. Opština Palilula je tada obećala da će sva obeležja sa imenima velikana koji su živeli u ovom delu grada biti vraćena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SOPOT DOBIJA NOVU SAOBRAĆAJNICU: Spajaju Kneza Miloša sa Ulicom Janka Katića