PARKING SERVIS: Netačna i zlonamerna informacija N1 o vozilima za Oko sokolovo

Novosti online

nedelja, 02. 08. 2020. u 21:30

ПАРКИНГ СЕРВИС: Нетачна и злонамерна информација Н1 о возилима за Око соколово

Foto P. Milošević

POVODOM objave u vestima na TV N1 da su vozila koja su nabavljena za sistem „Oko sokolovo“ polovna, oglasilo se JKP Parking servis. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Želimo da ukažemo da se radi o netačnim i zlonamernim informacijama.

Naime, sve što su sagovornici u tom prilogu izneli, ne odgovara istini, već isključivo služi da se ukalja ugled „Parking servisa“ i svih učesnika u ovoj nabavci, sa ciljem da se sakupe jeftini politički poeni. Nije tačna informacija da su kupljena polovna vozila, već su u pitanji nova vozila proizvedena 2019. godine. Ugovor je zaključen 10.09.2019., a nova vozila su isporučena u decembru prošle godine.

Kupljena su u postupku javne nabavke po izuzetno povoljnim cenama od 26.666 evra, bez ijedne primedbe na sam postupak. I sama kompanija British Motors je saopštila da je je obezbeđen popust od skoro 30%.

- Reč je o specijalnom namenskom vozilu koje je imalo zahtevanu visinu, nadogradnju i opremu. U cenu je uračunato i kompletno održavanje vozila, kao i održavanje nadgradnje sa sken uređajima. Takođe, ispoštovani su i svi specijalni zahtevi. Za opremu koju vozila koriste potrebni su jači motori i prepravka električnih uređaja koji povećavaju potrošnju električne energije (standard je 150 ampera, ali je ovde zbog kompleksnosti nadgradnje i uređaja zahtev bio da bude 240 ampera) - naveli su u kompaniji British Motors.

Vrednost svakog od ovih vozila sa porezom iznosi više od 40.000 eura. Sistem „Oko sokolovo“ radi uz pomoć najpouzdanijeg vozila sa specijalnom nadogradnjom. Sastoji se od prednjeg dela gde sedi komunanlni milicionar, dok se u zadnjem delu nalazi računarska oprema.

Vozilo i dodatna oprema mogu da izdrže ekstremne vremenske uslove od minus 40 do plus 70 stepeni celzijusovih i veoma su pouzdana u radu, snimaju ulice tokom 24 sata, rade u tri smene i praktično se ne gase. U jednom satu svako vozilo može da ima 2.000 opažaja, te da snimi svaki prekršaj, a dnevno može da pređe 240 kilometara što je blizu 90.000 km godišnje.

Gepek automobila je odgovarajućih dimenzija kako bi mogao da prihvati samostojeći REK (neophodnu računarsku opremu koja podržava rad tehničkog sistema). U vozilo je ugrađen pojačani alternator od minimalno 180 ampera, kako bi osim napajanja vozila, obezbedio i 24-časovno napajanje opreme koja je sastavni deo vozila.

Oslanjanje vozila je takvo da omogućava rad izuzetno osetljive računarske opreme u uslovima neravnina na kolovozu, čestih kočenja i slično. Vozilo je pouzdano u radu (minimalan broj otkaza u režimu rada od 24 sata dnevno, 365 dana u godini).

JKP „Parking servis“ će podneti tužbu sudu protiv medija i pojedinaca koji lažima žele da uruše ugled i nanesu štetu Preduzeću - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Bonaparta

02.08.2020. 21:47

Objavite kopije faktura i kopiju javne nabavke i za vozila i za opremu. Nije li to najjednostavniji način da vidimo ko laže a ko istinu govori??

električar

03.08.2020. 09:21

@Bonaparta - Najjednostavniji i konačni način je NA SUD ! Sudska presuda zatvara sve priče ! I, što je još važnije, kažnjava krivca !!! Bili bismo zadovoljni ako bi ovaj "slučaj" bio sudski propraćen, a zatim i medijski ...

Dusan Veliki

06.08.2020. 22:30

@Bonaparta - А ко си ти да то захтјеваш? Докази се предају суду, а не сваком балавцу.

veselnik

03.08.2020. 00:09

Nije mi jasno kako u drugim drzavama uopste mogu da snimaju prekrsaje, kada nemaju ovako "unapredjena" specijalna vozila? Jedino pojacanje standardnog (obicnog vozila, ne luksuznog terenca), koje ima nekog tehnickog smisla je eventualno jaci alternator, sve ostalo su ciste gluposti! "jači motori" zbog dodatne snage (jaceg alternatora), a svako vozilo pri 40km/h (max brzina pri radu elektronike) koristi 20-30% snage motora, "ekstremne ... uslove od minus 40 do plus 70" u nasoj klimi, " U jednom satu ... 2.000 opažaja" - znaci 1.8 sekundi za pronalazenje i obradu podataka, "Oslanjanje ... u uslovima neravnina na kolovozu, čestih kočenja i slično" - pri 40 km/h? Stvarno "strucno" pravdanje!

Jelena 038

03.08.2020. 11:14

Konačno na sudu zbog laži. Kada bi svi tuzili ovu okupatorsku nazovi televiziju za izrečene laži možda bi se konačno nešto i promenilo. Ali to su samo puste želje. Sada će ponovo da ustane tzv.nezavisno udruženje novinara i da kaže kako je ovo pritisak na "nezavisno" i "objektivno" novinarstvo. Čekam i to da vidim.

Kizs

03.08.2020. 12:36

Колико смо узнапредовали, свака нам част! Код нас се комунални милицајац вози у климатизованом теренцу најновије генерације и док лагано крстари улицама уз опуштајући музику, напредна технологија сама одрађује сав посао! А рецимо технолошки заостали немачки полицајац мора да се довезе на лице места јефтиним "пасатом", паркира, укључи ротацију, изађе из аута на врућину и онда, обичним фотоапаратом од 50€, све ручно сними! Ужас! Само кажем...

Dusan Valiki

06.08.2020. 22:38

@Kizs - У Њемачкој за паркирање на травнатим површинама, тротоарима и сл. пошаљу паука, па пљунеш 250 - 300 еура уколико у току дана покупиш кола. Уколико не, за сваки додатни дан пенали. Тамо људима не пада на памет да се паркирају по тротоарима, парковима, улазима.... једноставно се не исплати. И не разумијем зашто ти сметају чувари реда.....није ово џабе поручено. Да је мало више саобраћајне културе, гдје би нам био крај. ПС: Само ви радите свој посао, и по џепу. За сигурност свих нас.

Dusan Veliki

06.08.2020. 22:44

@Kizs - Колико би том твом њемачком полицајцу и његовој камњри од 50 еура година требало да сними то што овај уређај одради у једном дану? А колика им је тек сатница, тим њемачким полицајцима? Веома економично размишљате поштовани господине. Дивим вам се напросто.

Milan

03.08.2020. 13:36

Ову такозвану ТВ Н1, треба само тужити и тражити одштету за сваку лажну вест.

Srđan

03.08.2020. 15:25

Opšte je poznato da je Land Rover jedan od najskupljih terenaca (osim Mercedesove G klase). Da li je stvarno potrebno da se po beogradskim ulicama koristi terenac? Ili će ovaj auto da se koristi samo na bulevarima, jer u manjim uličicama, a gde je problem za parkiranje najveći, ne može ni da se okrene. Zar su ulice u tako lošem stanju? Sva opravdanja oko potrebnih tehničkih karakteristika su glupost. To odgovorno tvrdim kao mašinski inženjer. Gde se izgubila logika i zdrav razum? Dokle više pravljenje budala od Srba i srpskog naroda. Cena - ni ona nije realna. I sa 30% popusta cena nije ni trećina od najjeftinijeg Diskoverije. I Lada Niva i Dačija Duster i Reno Kaptur bi sve to obavile na potpuno isti način i koštali bi delić od ove cene. Alternator od 180W proizvodi 2 kW energije. Zar je za kamere i radio stanicu potrebno toliko? A Šta je sa prenosom slike preko mobilne mreže i obrade na jednom, centralnom kompjuteru. To se koristi u celom svetu, a i svko ko ima mobilni telefon to radi kada šalje fotografiju na Instagram ili neku sličnu mrežu.

Dusan Veliki

06.08.2020. 22:40

@Srđan - Коа што су у чланку нагласили, опрему не можеш уградити и сваки тип аутомобила. Ради се простору иза возача....висина кавеза.