SMRAD PONOVO GUŠI BEOGRAĐANE: Evo zašto osećamo neprijate mirise sa svih strana

S. V.

petak, 31. 07. 2020. u 12:40

СМРАД ПОНОВО ГУШИ БЕОГРАЂАНЕ: Ево зашто осећамо непријате мирисе са свих страна

Foto: P. Milošević

PORAST temperature ponovo je doneo neprijatne mirise, pa se smrad fekalija oseća u svim delovima Beograda.

Ovo je postala redovna pojava tokom leta u prestonici, a sugrađani negoduju jer ih miris guši, iako nadležni objašnjavaju da je bezopasan. Postoji nekoliko uzroka za ovu pojavu, od organskih materija koje se raspadaju u priobalju posle opadanja nivoa reka, izlivanja kanalizacije, do stočarskih farmi koje se nalaze na obodima glavnog grada.

Kako je nedavno rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ovaj problem će se rešiti tek kada Grad bude dobio fabriku za preradu otpadnih voda, a prva će biti izgrađena u Velikom Selu.

- U Beogradu postoji 100 direktnih izliva u Savu i Dunav, čime se godišnje u naše reke izlije fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena - objasnio je Vesić. - Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi koji na taj način uništava svoje reke. Tokom leta, kada se vodostaji spuste, kanalizacija se ne izlije direktno u reku i zbog tog se osećaju neprijatni mirisi. Smrad donekle uzrokuje i stajsko đubrivo sa njiva oko Beograda.

Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

MILOSAV BRANKOVIC

31.07.2020. 12:55

NEKA SRPSKA VLAST ZABRANI AEROSOLNO PESKANJE IZ AVIONA PO SRBIJI, STO VAZI I ZA BEOGRAD, PA CE BITI MANJE SMRADA, RAZNIH NOVIH INSEKATA I KOROVA I BOLESNIH.POGOTOVO OD KORONE.

Dragana

01.08.2020. 02:22

"Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana." - pa kako ih nije stamota? Bruka. Zamisli ... sve smrdi na g.... ali ne sekirajte se nije stetno po zdravlje. E pa jeste stetno po zdravlje! Prvo ispere mozak. Na osnovu cega tvrde da nije stetno po zdravlje? Gde su rezulrati ispitivanja uticaja na zdravlje?

sale

02.08.2020. 09:49

Problem ce se resiti kad ,, Al dahra ,, prestane da baca stajsko djubrivo po svojim njivama oko Beograda vrlo jednostavno ovo sa rekama nema nikakve veze

Banaćanin

02.08.2020. 14:41

@sale - @sale. Pričate napamet i neosnovano. Upravo istina je suprotno onom što ste napisali. Njive su oko Beograda decenijama i vekovima stajskim djubrivom prehranjivali biljke i nikad niko nije osetio smrad od stajskog djubreta, ali od otpada i organskog taloga u koritima potoka i rečica koji se ulivaju u Savu i Dunav i te kako se oseća smrad. Nadležni pod hitno da očiste korita potoka i rečica oko grada i nestaće smrada.