SMRAD PONOVO GUŠI BEOGRAĐANE: Evo zašto osećamo neprijate mirise sa svih strana

S. V.

31. 07. 2020. u 12:40

PORAST temperature ponovo je doneo neprijatne mirise, pa se smrad fekalija oseća u svim delovima Beograda.

СМРАД ПОНОВО ГУШИ БЕОГРАЂАНЕ: Ево зашто осећамо непријате мирисе са свих страна

Foto: P. Milošević

Ovo je postala redovna pojava tokom leta u prestonici, a sugrađani negoduju jer ih miris guši, iako nadležni objašnjavaju da je bezopasan. Postoji nekoliko uzroka za ovu pojavu, od organskih materija koje se raspadaju u priobalju posle opadanja nivoa reka, izlivanja kanalizacije, do stočarskih farmi koje se nalaze na obodima glavnog grada.

Kako je nedavno rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ovaj problem će se rešiti tek kada Grad bude dobio fabriku za preradu otpadnih voda, a prva će biti izgrađena u Velikom Selu.

- U Beogradu postoji 100 direktnih izliva u Savu i Dunav, čime se godišnje u naše reke izlije fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena - objasnio je Vesić. - Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi koji na taj način uništava svoje reke. Tokom leta, kada se vodostaji spuste, kanalizacija se ne izlije direktno u reku i zbog tog se osećaju neprijatni mirisi. Smrad donekle uzrokuje i stajsko đubrivo sa njiva oko Beograda.

Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće