U pojedinim autobusima javnog gradskog prevoza - pakleno: Teško sa maskom kad ne radi klima

A. Vojinović

07. 07. 2020. u 12:30

POPODNEVNI špic, autobusi prepuni putnika, maske uredno na licima, prozori širom ili napola otvoreni, a unutar vozila kao u "rerni"! Ova slika tokom prethodnih nekoliko dana može se primetiti na mnogobrojnim linijama javnog gradskog prevoza u kojima se Beograđani svakodnevno "kuvaju" jer klima-uređaji ne rade. Građani su se žalili na autobuse sa linija 23, 27, 51, 55, 56, 95, 309.

У појединим аутобусима јавног градског превоза - паклено: Тешко са маском кад не ради клима

Foto: Z. Jovanović

Iako je Sekretarijat za javni prevoz doneo odluku da se zbog visokih temperatura vazduha klima-uređaji koriste u svim vozilima gradskog prevoza od subote, 27. juna, pojedini se i dalje oglušavaju o naredbe i ne pritiskaju dugme za uključivanje rashladnih aparata. Beograđani zdušno negoduju pogotovo zato što sada ne smeju, i to po cenu kazne od 5.000 dinara, da uđu u autobus bez maske na licima.

HLADE KAO U FRIŽIDERU

U POJEDINIM autobusima klima-uređaji hlade kao u frižideru, pa vožnja u ovim vozilima može biti neprijatna. Sugrađani se, doduše, manje žale na hladnoću u vozilima, ali, kako kažu, u njima se bar normalno diše, a ne "na škrge", kao što je to slučaj u onima u kojima rashladni uređaji uporno ne rade.

- Do posla i natrag preznojim se i po sto puta od vrućine kada mi se zadesi autobus u kom nije ukuljučena klima. - požalila se našoj redakciji sugrađanka Dragica V. iz Žarkova - Ima vozila u kojima radi, ali nije ni mali broj onih u kojima stvarno ne može da se diše.

Klime su tek nedavno počele da rade u gradskom prevozu zbog odluke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 kako se virus ne bi širio. Međutim, pošto su temperature vazduha počele da premašuju 25 stepeni, a u autobusima, trolejbusima i tramvajima je bivalo sve nepodnošljivije, Gradski sekretarijat za javni prevoz je izdao nalog da se aparati uključe, ali uz određene preporuke.

Na okretnicama, u toku trajanja pauze, a najmanje pet minuta, vozači moraju da provetravaju vozila sa otvorenim vratima. Takođe, obavezno je i "ispiranje" celog ventilacionog sistema klima-uređaja sa podešenom snagom ventilatora na maksimum, kao i dezinfekcija filtera najmanje jednom dnevno, na početku ili na kraju dnevne upotrebe vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna