DEFILE PROŠAO KNEZ MIHAILOVOM: Manifestacija "Dani Beograda" tradicionalno otvorena šetnjom do Kalemegdana i polaganjem cveća

A. Z. K.

17. 04. 2024. u 06:00

TOKOM prvog dana tradicionalne manifestacije "Dani Beograda" položeno je cveće na spomen-obeležje na Kalemegdanu, posvećeno trenutku kada je knez Mihailo Obrenović uzeo ključeve grada od Turaka.

ДЕФИЛЕ ПРОШАО КНЕЗ МИХАИЛОВОМ:  Манифестација Дани Београда традиционално отворена шетњом до Калемегдана и полагањем цвећа

Beoinfo

Izložba fotografija "Terazije, osvrt i sećanja - beogradsko nasleđe" otvorena je juče kod Terazijske česme, a Beograđani i gosti prestonice biće u prilici da se upoznaju sa razvijanjem ovog dela glavnog grada.

Tradicionalno, kao i svake godine, polaže se cveće na spomenik na Kalemegdanu. Knez Mihailovom ulicom prošla je svečana povorka ka Beogradskoj tvrđavi. U ovom defileu učestvovali su predstavnici Grada, Beograđani, Muzički orkestar MUP, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada PU Beograda. Vojska Srbije izvela je i počasnu paljbu sa Kalemegdana. Pre samog polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta "Dadov" izveli su i kratku predstavu u kojoj su odigrali sam čin predaje ključeva grada. Član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da ova manifestacija obeležava dva veoma važna datuma.

Poseta Starom sajmištu

U SKLOPU manifestacije planirane su i tematske šetnje, a danas će Beograđani biti u prilici da posete Staro sajmište. Kako su saopštili organizatori broj mesta je ograničen i već su popunjena. Oni koji su se prijavili za šetnju danas će biti u prilici da se upoznaju sa mestom gde je otvoren prvi sajam 1937. godine. Nažalost, tokom Drugog svetskog rata upravo ovde uspostavljen je koncentracioni logor.

- "Dani Beograda" traju od 16. aprila kada je prvi put pomenut naš grad u istorijskim spisima iz 878. godine, u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borislavu. Iako smo položili cveće na početku manifestacije, predaja ključeva dogodila se 19. aprila 1867. godine. I zato je ovo datum kada se manifestacija završava. Ovi dani su prilika da se Beograđani upoznaju sa bogatom istorijom prestonice. Možda Beograd nije ni najveći ni najbogatiji grad na svetu, ali je za nas svakako najlepši i najdraži - rekao je Nikola Nikodijević i čestitao svima "Dane Beograda".

Na početku manifestacije otvorena je i postavka fotografija na Terazijama. Autori izložbe su Olivera Vučković, Marina Pavlović i Ljubica Radovanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a slike su deo zbirke fotografa i kolekcionara fotografija Miloša Jurišića.

- Terazije su mesto okupljanja, sećanja, ali i mesto izgradnje grada zato smo i pokušali da pokažemo kako su Terazije nekada izgledale, a kako izgledaju danas - rekla je direktorka Zavoda Olivera Vučković. - Bio je veliki izazov kako i na koji način predstaviti Terazije, ali smo se potrudili da kroz istorijski sled, od prvih fotografija pojedinih objekata i delova, pa kroz njihovu istorijsku analizu, pokažemo kako one sada izgledaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)