BEZ PONUDA ZA ZGRADU EDB: Na javni tender za prodaju katastarskih parcela u novobeogradskom Bloku 20 niko se nije javio

Š. Marović

16. 03. 2024. u 20:17

NA tender za kupovinu nekoliko katastarskih parcela na atraktivnoj lokaciji u novobeogradskom Bloku 20, gde se nalazi i devastirana i nezavršena zgrada Elektroprivrede Srbije i Elektrodistribucije Beograd, nije pristigla nijedna ponuda, tako da se očekuje da javni poziv bude ponovo objavljen.

БЕЗ ПОНУДА ЗА ЗГРАДУ ЕДБ: На јавни тендер за продају катастарских парцела у новобеоградском Блоку 20 нико се није јавио

Foto: N.Skenderija

Početna cena prostora oivičenog ulicama Vladimira Popovića, Milentija Popovića i Zemunskim putem bila je nešto viša od 48 miliona evra.

Slično kao i u slučaju prodaje drugih objekata u ovom kraju, poput Sava centra, koji je kompanija "Delta" kupila iz trećeg pokušaja, zainteresovani najverovatnije čekaju novi javni poziv, kako bi se oborila cena ovog vrednog zemljišta i nekoliko objekata. Četiri parcele koje se nalaze prekoputa "Ušća" površine su 5.424, 5.016, 1.741 i 428 kvadrata.

Na prodaju su i objekti u izgradnji, energetsko-poslovni objekat, zgrada garaže, skloništa i deo koji čine kolsko-pešačka saobraćajnica, parking-mesta, slobodne i zajedničke površine.

Administrativna centrala

OBJEKAT u Bloku 20, koji je i danas nedovršen, trebalo je da postane nova administrativna centrala "Elektroprivrede Srbije" i "Elektrodistribucije Beograd". Izgradnju na ovoj lokaciji otpočela je EDB samostalno još 1988. godine, ali je dovršena u dve faze samo u delu trafostanice, koja je jedna od najvećih u Beogradu. Gradnja nije nastavljena u tom periodu zbog ulaska u krizne godine, čime je taj ekskluzivni blok Novog Beograda ostao nezavršen. Tokom 2011. ponovo su pokrenuti radovi na završetku podzemnog dela objekta, ali je nakon te faze gradilište opet zapečaćeno.

- Iz prodaje se izuzima elektroenergetski deo objekta A, trafostanica 110/10 kilovolti, koja se nalazi u centralnom delu objekta i zauzima etažu podruma, prizemlja i mezanina, sa površinom od 2.601,43 kvadrata, sa pripadajućim ventilacionim kanalima koji se prostiru do krova - stoji u oglasu. - "Elektrodistribucija Srbije d. o. o. Beograd" ostaje isključivi investitor na tom delu. Početna cena po kojoj se prodaje ova imovina je 48.536.127 evra.

Ovo je poslednji prostor u Bloku 20 koji treba da pronađe novog vlasnika, pošto je skoro nedovršena zgrada preduzeća "Rad" prodata "Delta" grupaciji za 954 miliona dinara, odnosno oko osam miliona evra. Površina objekta je 27.340 kvadrata, a njena namena biće naknadno određena. Inače, firma "Rad" je sa 22 godine "staža", nosila titulu preduzeća koje je najduže u stečaju.

Prodajom ove građevinske firme kompanija "Delta" gotovo je privatizovala Blok 20, pošto se u okruženju nalazi i hotel "Interkontinetal", poslovna zgrada preduzeća, ali i Sava centar, koji je kupljen 2020. godine za 17,5 miliona evra i biće kompletno rekonstruisan do septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)