JEDNO DETE OBOLELO: Izveštaj GZJZ o pojavi šuge u školama

B.B.

23. 10. 2023. u 14:12

JEDNO dete u OŠ "Braća Jerković" obolelo je od šuge, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda.

ЈЕДНО ДЕТЕ ОБОЛЕЛО: Извештај ГЗЈЗ о појави шуге у школама

Foto V. Danilov

Kako navode u Zavodu,  19.oktobra elektronskim putem su obavešteni o pojavi šuge kod jednog učenika prvog razreda.

- Istog dana, kontaktirana je direktorka škole i naložene su mere za sprečavanje širenja oboljenja koje se primenjuju u slučaju pojave šuge u kolektivima, a koje je škola sprovela i dalje  su na snazi - kažu u zavodu. - Prema Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti i posebnih zdravstvenih pitanja, oboljenje šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju zaraznih bolesti, ali se na teritoriji Beograda ovo oboljenje prijavljuje preko zbirnih prijava na nedeljnom nivou. Šuga se može registrovati tokom cele godine uglavnom sporadično, a ponekad u vidu manjih epidemija u kolektivima

 U Beogradu u poslednjih pet godina broj registrovanih slučajeva šuge se kretao od 512 (2022. godine) do 1.277 (2018. godine).

Kako navode stručnjaci, šuga je parazitarno oboljenje koje izaziva jedna vrsta grinje, u narodu poznata kao šugarac, a vakcina protiv ove zarazne bolesti ne postoji. Od infestacije do pojave prvih simptoma može da prođe od četiri do šest nedelja. Za to vreme osoba koja je zaražena nema nikakve tegobe, što šugu svrstava u opasne zarazne bolesti, jer se u tom periodu može lako preneti na druge. Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa osobe na osobu, deljenjem kreveta ili odeće sa osobom koja je zaražena.

Simptomi su svrab na celom telu, koji se intenzivira uveče i tokom noći i pojačava pri utopljavanju ili tuširanju toplom vodom. Najčešće se promene javljaju na prstima i između njih, na ručnim zglobovima, ispod pazuha i na bradavicama, a kod muškarca i na genitalijama. Kod male dece promene koje izaziva prisustvo šugarca prisutne su još i na dlanovima i na tabanima.

Šuga je dosadna bolest i može da potraje do šest nedelja, a obolela osoba može da je prenese i ne znajući da je zaražena. Važno je, takođe, da zaražena osoba i članovi njenog domaćinstva izbegavaju kontakte sa drugima, dokle god se lečenje ne završi. U zavisnosti od načina lečenja, ono može da traje od 7 do 10 dana, a u terapiji se koriste lokalni preparati i tablete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)