SLOMLJENO DRVO OŠTETILO AUTO: Ekipe "Zelenila" proveravaju zdravlje stabla i po sunčanom vremenu

A. Z. K.

31. 08. 2023. u 20:25

U ULICI Stjepana Filipovića na Savskom vencu, prošle nedelje, jedan vozač imao je neprijatnu situaciju kada se na njegovo vozilo obrušila trula grana.

СЛОМЉЕНО ДРВО ОШТЕТИЛО АУТО: Екипе Зеленила проверавају здравље стабла и по сунчаном времену

Foto: D. Milovanović

Automobil je oštećen, srećom na teren su izašle ekipa JKP "Zelenilo-Beograd" i policija, pa će on dobiti odštetu. Međutim, postavlja se pitanje kako i na koji način "Zelenilo" brine o drveću i koliko često se saniraju bolesna stabla kako bi se sprečile ovakve situacije.

U blizini stanice "Prokop" brojni Beograđani ostavljaju autombile, pojedini putuju za Novi Sad, a pojedini u druge delove Beograda kako bi stigli na posao. Jedan Beograđanin prošle nedelje parkirao je vozilo u Ulici Stjepana Filipovića, a kada se vratio sa posla sačekala ga je nemila scena. Na njegov automobil obrušila se grana sa obližnjeg drveta, slomila staklo šoferšajbne i ulubila krov.

Preduzeće plaća štetu

KADA se obruši grana ili stablo koje je u sistemu održavanja "Zelenila", građani mogu da pozovu ovo preduzeće. U ovim slučajevima građani takođe mogu da očekuju odštetu od preduzeća. Situacija je slična i kada stablo ošteti prozor stana ili krov od kuće. Retko kad Beograđani prijavljuju štetu tokom lepih dana, ovi pozivi učestaliji su tokom jakog vetra, kiše ili snega.

Ovakve situacije Beograđani očekuju kada prestonicu zahvati nevreme, ali ovako nešto nije očekivano kada je vreme lepo i sunčano. O brojnim zelenim površinama u gradu brine JKP "Zelenilo-Beograd", a kako tvrde, oni svakodnevno obilaze ove površine i proveravaju stabla.

- Utvrđujemo da li na stablima postoje znaci fitopatoloških i entomološka oštećenja i pravovremeno preduzimamo sve neophodne mere nege, kako bi se svako stablo, ukoliko je to moguće, sačuvalo - rekli su za "Novosti" u ovom preduzeću. - Iako se trudimo da ih sačuvamo to nije uvek moguće. Ukoliko se ustanovi da su stabla nebezbedna, obolela, suva ili fiziološki prezrela i kao takva predstavljaju potencijalni rizik, ona svakako moraju biti uklonjena. Često nam se i građani obraćaju, koji žele da procenimo da li je neko stablo rizično i može nekog da povredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?