ŠKOLE DA PRIPREME SPISKOVE: Svi osnovci i srednjoškolci dobiće besplatne udžbenike

B.B.

27. 06. 2023. u 11:37

OSNOVNE i srednje škole do kraja meseca treba da popune tabele u kojima će navesti udžbenike koji će se koristiti u sledećoj školskoj godini, kao i broj primeraka koji odgovara broju učenika škole i da ih proslede Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i Ministarstvu prosvete.

ШКОЛЕ ДА ПРИПРЕМЕ СПИСКОВЕ: Сви основци и средњошколци добиће бесплатне уџбенике

Foto SK

Svi đaci u prestonici, kako je i najavljeno, dobiće besplatne komplete za sledeću školsku godinu. Kako je "Novostima" nedavno rečeno u kabinetu gradonačelnika Aleksandra Šapića, "odluka je doneta i obezbeđen novac, a kada škole odrede koje udžbenike uzimaju, umesto kao do sada da plate roditelji, platiće Grad".

Đaci će dobiti besplatne udžbenike za narednu školsku godinu za sve predmete, što do sada nije bila praksa pošto su se u kompletu nalazile knjige iz osnovnih predmeta. Roditelji su dodatno kupovali udžbenike za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove. Prvi put i srednjoškolaci neće kupovati udžbenike. Ova odluka Grada značajno će doprineti uštedi u kućnom budžetu, s obzirom na to da porodica koja ima dva đaka za kupovinu knjiga treba da izdvoji od 15.000 do više od 30.000 dinara, u zavisnosti od razreda koji dete pohađa.

U gradskoj kasi je prilikom planiranja budžeta već "rezervisano" od 16 do 20 miliona evra. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete "Tehnika i tehnologija" u sedmom i osmom razredu i "Informatika i računarstvo" u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Procedura predviđa da, na predlog svih stručnih veća škole, nastavničko veće donosi odluku o izboru izabranih udžbenika. O izboru škola obaveštava nadležno ministarstvo i gradski sekretarijat, na osnovu kojeg bi oni vršili distribuciju svih udžbenika za narednu školsku godinu.

U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa oko 230.000 učenika. Deca iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija dobiće dva kompleta udžbenika - od Grada i od Ministarstva prosvete pošto, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između republičkih i lokalnih vlasti.

PRAVILNIK

PREMA pravilniku Ministarstva prosvete, besplatni udžbenici od prvog do četvrtog razreda su za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

U drugom ciklusu (5-8. razreda) na spisku su - matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)