BESPLATNI PREGLEDI KAROTIDE: Festival zdravlja u Domu vojske 25. maja

B.B.

21. 05. 2023. u 12:08

PROLEĆNI festival zdravlja biće održan 25. maja u Domu Vojske od 10 do 20 sati, a otvoriće ga prof. dr Danica Grujičić, ministar zdravlja.

БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ КАРОТИДЕ: Фестивал здравља у Дому војске 25. маја

Foto: Festival zdravlja

Ulaz je besplatan, a posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima.

Beograđani će imati mogućnost da izmere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, , posavetuju se oko zdravlja zuba, izmere hidraciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju. Takođe, mogu dobiti savete od kardiologa, alergologa, fizijatra, pedijatra, stomatologa. Radiće se i na edukaciji žena za samopregled dojki na simulatoru, kao i na proveri nivoa ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu aparatom smokilajzer.

Deo festivala biće posvećen mentalnom zdravlju mladih i ukazivanju prve pomoći. Psihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović održaće predavanje o mentalnom zdravlju srednjoškolcima. Kardiolog akademik prof. dr Petar Seferović, govoriće o masovnim nezaraznim bolestima.

Osim zdravstvenih ustanova iz Beograda, specijalni gosti festivala biće domovi zdravlja "Novi Sad" i "Šabac". Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida.

Najmlađi će u "Dečijem kutku" i "Bolnici za medvediće", moći da donesu omiljene igračke na "preglede", da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od "belih mantila", kao i u Apoteci i laboratoriji za medvediće koju će voditi studenti farmacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)