TRAŽE OBUSTAVU RADOVA: Društvo za obnovu Neimara reagovalo zbog radova u Ulici Janka Veselinovićaa

B.B.

29. 04. 2023. u 15:27

UPRKOS činjenici da je Neimar kao celina u postupku utvrđivanja za kulturno dobro i da tokom trajanja tog postupka uživa urbanističku zaštitu, shodno izmenama i dopunama Plana generalne regulacije grada Beograda iz marta 2022.godine, investitor je sa objekta u Ulici Janka Veselinovića 15. uklonio crep sa krova, direktno i svesno izlažući ovaj objekat devastaciji i propadanju usled kiše, saopštilo je Društvo za obnovu Neimara.

ТРАЖЕ ОБУСТАВУ РАДОВА: Друштво за обнову Неимара реаговало због радова у Улици Јанка Веселиновићаа

Foto: Privatna arhiva


Oni će, povodom ovog slučaja, uputiti Sekretarijatu za inspekcijske poslove zahtev da se obustave svi radovi na ovom objektu koji nisu u skladu sa merama tehničke zaštite koje nalaže Zavod, kao i da se objekat hitno vrati u prvobitno stanja. Takođe, društvo zahteva da Ministarstvo kulture bez odlaganja na dnevni red Vlade stavi Odluku o proglašenju Neimara za zaštićenu prostornu kulturno istorijsku celinu.
- Radi se o objektu koji je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda valorizovan kao objekat od posebne vrednosti i mora se očuvati u svom izvornom obliku - navode u Društvu. - Bez saglasnosti Zavoda ne smeju se preduzimati nikave intervencije. S obzirom na to da je namera investitora da na ovom placu gradi četvorospratnu zgradu, a da je od Zavoda za to dobio negativne lokacijske uslove, jasno je da investitor na ovaj način pokušava da devastira objekat, kako bi dobio dozvolu za njegovo uklanjanje, po obrascu koji je viđen prošlog meseca na objektu u Janka Veselinovića 10.
Kako navode, za kuću u broju 10, koja je navodno bila "nebezbedna", investitor je prvo ishodovao rešenje od strane Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, kojim se zabranjuje korišćenje objekta jer predstavlja opasnost po okolinu, što je dalje dalo osnov Opštini Vračar da izda dozvolu za njegovo rušenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)