BESPLATNO, UZ UPUT: Gradski zavod za javno zdravlje uveo usluge molekularne dijagnostike

B.B.

27. 04. 2023. u 13:28

GRADSKI zavod za javno zdravlje je uveo je nove usluge iz oblasti molekularne dijagnostike koje pacijenti mogu da urade besplatno, uz uput lekara. Većina ovih analiza, građani su do sada radili u privatnim zdravstvenim ustanovama, a za pojedine je trebalo izdvojiti i do 12.000 dinara.

БЕСПЛАТНО, УЗ УПУТ: Градски завод за јавно здравље увео услуге молекуларне дијагностике

Foto V. Danilov

Na listi besplatnih analiza, uz uput izabranog i lekara spcijaliste, nalaze se - skrinig na prisustvo visokorizičnih genotipova humanog papiloma virusa (HPV skrinig), ddređivanje pojedinačnog genotipa humanog papiloma virusa (HPV genotipizacija), dokazivanje prisustva Chlamydia trachomatis. Takođe, o trošku zdravstvenog fonda građni mogu uraditi istovremeno dokazivanje prisustva Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae, kao i istovremeno dokazivanje prisustva dva ili više polno prenosivih patogena primenom "STD" panela (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma parvum, Ureaplasma urealyticum i Trichomonas vaginalis)

Kako navode u GZJZ, kod osoba ženskog pola analize se rade iz endocervikalnog brisa, a kod muškaraca iz brisa uretre, nakon prethodne pripreme. Iz jednog uzorka moguće je uraditi više analiza istovremeno. Uzorkovanje se obavlja u ambulanti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, svakog radnog dana od 8 do 12 časova. U ambulanti nije moguće uzimati uzorke trudnicama.

Oni koji žele ove analize da urade na lični zahtev, bez uputa nadležnog lekara, moraće da plate po cenovniku GZJZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)