STAZE PREDAKA NA KALEMEGDANU: Otvorena izložba starih fotografija iz porodičnih albuma koje prikazuju svakodnevnicu starog Beograda

A. Z. K.

21. 04. 2023. u 10:33

NA KALEMEGDANU kod Velikog stepeništa, juče je otvorena izložba starih fotografija "Stazama predaka". U narednih mesec dana Beograđani će biti u prilici da se upoznaju kako je život u prestonici izgledao između dva rata i kako su naše bake i deke provodile slobodno vreme u Beogradu.

СТАЗЕ ПРЕДАКА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отворена изложба старих фотографија из породичних албума које приказују свакодневницу старог Београда

Foto: Zoran Jovanovic

Članovi koji uređuju popularnu stranicu na Fejsbuku "Bio jednom jedan Beograd" ovog puta potpisuju se kao autori postavke. Na ovoj stranici Beograđani i oni koji vole glavni grad u prilici su da vide brojne fotografije iz porodičnih albuma, koje čuvaju sećanje na stare dane prestonice. Na panoima koji su postavljeni na Beogradskoj tvrđavi, nalazi se 180 fotografija koje su izdeljene u nekoliko segmenata. Tako će oni koji prošetaju Kalemegdanom narednih nedelja biti u prilici da vide kako je izgledala šetnja, klizanje, igranje tenisa, ali i kako su izgledali spomenici, biste, skulpture i paviljon "Cvijeta Zuzorić".

 JEZERO KOJEG VIŠE NEMA

BILO jednom i jedno jezero na Kalemegdanu, posetioci će na starim fotografijama biti u prilici da vide i kako je ono izgledalo. Jezero se nalazilo na mestu gde se sada nalazi luna park. Osim vode koja je oplemenjivala ovaj deo Kalemegdana, bili su izgrađeni i mostići kako bi posetioci uživali. Ovde je 1931. godine izgrađena i dva dečija igrališta, kako bi i mališani imali mesto za uživanje.

- Svaki Beograđanin ima neku svoju uspomenu i ličnu priču sa Kalemegdana - rekla je Branka Nakaniši jedna od autorki izložbe. - Zahvaljujući ovoj izložbi, posetioci će shvatiti da je to bilo tako i u vreme naših baka i deka. Istovremeno, fotografije otkrivaju brojna iznenađenja, jer neki delovi Kalemegdana su se u međuvremenu znatno promenili ili su potpuno nestali.

Ovo nije priča o osvajanjima i ratovima koji su pogađali glavni grad već vremeplov, već kroz svakodnevni život starih generacija.

Kada se Drugi pešadijski puk sa tvrđave preselio na Banjicu, započeto je uređenje Gornjeg grada i tada je tvrđava dobila mesto za šetnju. Umetnička dela u prvim decenijama prošlog veka obično su bila izlagana u gimnazijskim salama i Kapetan Mišinom zdanju, a onda se javila ideja da se otvori umetnički paviljon. Organizovane su brojne dobrotvorne večeri kako bi se prikupilo dovoljno novca da se izgradi paviljon "Cvijeta Zuzorić", koja je i danas mesto umetničkih zbivanja. Beograđani su rado posećivali Kalemegdan, baš kao i danas, zato se javila i potreba da se na prostoru tvrđave otvori ugostiteljski objekat. Na terasama između Crkve Ružice i Zoološkog vrta, uređena je i Gradski restoran, koji nije narušio izgled tvrđave ali je tadašnjim Beograđanima omogoćio da uživaju u nasleđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)