BUVLJAK UMESTO STARE PIJACE NA MILJAKOVCU: Do kraja septembra u ovom naselju naći će se "sve i svašta"

Š.Marović

08. 03. 2023. u 10:49

OD premeštanja novobeogradskog "Buvljaka" iz Bloka 43 na Bežanijsku kosu nije se odustalo, ali će zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa on prvo biti prebačen na Miljakovac.

БУВЉАК УМЕСТО СТАРЕ ПИЈАЦЕ НА МИЉАКОВЦУ: До краја септембра у овом насељу наћи ће се све и свашта

Foto: A. Sahanić

Tako će se do kraja septembra u ovom rakovičkom naselju naći "sve i svašta", a naruku ide što je parcela u vlasništvu Grada.

Ovo je juče, na pitanje "Novosti" da li se odustalo od preseljenja "Buvljaka" na prostor kod Kvantaške pijace, odgovorio gradonačelnik Aleksandar Šapić i najavio da će se na Bežaniji napraviti moderna veletržnica.

- Nije se odustalo od ove ideje, samo je trenutno po strani jer su tamo nerešeni imovinsko-pravni odnosi, što koči ceo projekat - kazao je prvi čovek prestonice. - Kada se reše problemi, tamo će biti organizovana prodaja prehrambene i neprehrambene robe, veliki parking, ugostiteljski objekti, razne hale. Sadašnja lokacija "Buvaljaka" na Novom Beogradu prodata je pre tri godine i ako se brzo ne iseli, to može da predstavlja potencijalni problem. Vlasnik zemljišta mogao bi da podigne tužbu protiv Grada.

O promeni adrese "Buvljaka" priča se godinama. Trebalo je da 2021. bude premešten na pomenutu parcelu na Bežanijskoj kosi, jer je Grad 2019. prodao lokaciju u Bloku 43 gde su današnji zakupci. Tada je Grad dobio rok od dve godine da izmesti OTC, ali za to vreme nisu uspeli da nađu novu adresu.

- Na ovom mestu na Miljakovcu, gde je u planu izgradnja otvorenog tržnog centra, već se nalazila pijaca od 1984. do 1997. godine, a do 1999. je bila neka vrsta i buvlje pijace. Parcela pripada JKP "Beogradske pijace" - kaže Šapić. - Prebacivanjem "Buvljaka" sa Novog Beograda tako ovom prostoru vraćamo staru namenu, a Bežanija ostaje u planovima kada se steknu uslovi za to. Ovde ima sasvim dovoljno mesta za potrebe novog "Buvljaka", a radovi bi mogli brzo da se realizuju, kako bi se u septembru ona otvorila. Ovo je idealan prostor na Miljakovcu.

Parcela na Bežanijskoj kosi u privrednoj zoni "Auto-put", između novobeogradske ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane ulice, gde će se u budućnosti ipak graditi moderan "Buvljak" sa svim propratnim sadržajima ima 7,3 hektara. Procenjeno je da je to mesto, u odnosu na Blok 43, mnogo funkcionalnije i bolje za otvorenu tržnicu na kojoj se može naći sve, od igle do lokomotive.

Bilo je planirano da kompleks obuhvati "Buvljak" i Kvantašku pijacu, odnosno Veletržnicu, gde bi radilo 400 ljudi.

Sada je u Bloku 43 najviše trgovaca koji prodaju odeću, obuću, tekstil za kuću, a mnogo je tezgi sa plastikom, posuđem, auto-delovima, sitnim nameštajem...

"KOPERNIKUS" VLASNIK OD 2019.

NA mestu sadašnjeg "Buvljaka" u novobeogradskom Bloku 43 planirana je izgradnja stambeno-poslovnih kvadrata ukupne površine 65.300 kvadrata, gde bi se našla i jedna kula. Ovu vrednu parcelu kompanija "Kopernikus" kupila je krajem 2019. godine od Grada za 20 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije