SANIRA SE I 120 RUPA DNEVNO: Građani svakodnevno prijavljuju neravan asfalt u prestonici

Милица Шкорић
Milica Škorić

07. 02. 2023. u 16:32

OD 20 do 30 žalbi građana dnevno pristigne tokom zimske sezone zbog udarnih rupa i drugih oštećenja na putevima glavnog grada. To su uglavnom oštećenja na centralnim gradskim saobraćajnicama, ali je dosta njih sanirano i u perifernim delovima.

САНИРА СЕ И 120 РУПА ДНЕВНО: Грађани свакодневно пријављују нераван асфалт у престоници

Velika oštećenja

Brzina intervencije ekipa Službe za građevinsku delatnost JKP "Beograd put" zavisi od veličine i vrste oštećenja, stepena prioriteta saobraćajnice na kojoj se nalazi i vremenskih uslova.

- Postoji nekoliko faktora koji utiču na stvaranje rupa na kolovozu - navode u "Beograd putu" za "Novosti". - Na ovaj problem najviše utiču vlaga, periodi kada ima mraza i potom otapanje, intenzitet saobraćaja i opterećenje kolovoza. Kada ekipa Službe za građevinsku delatnost izađe na teren, potrebno je od tri do pet minuta kako bi problem bio saniran. Uglavnom stižemo da reagujemo u razumnom roku na prijave građana.

Foto N. Skendereija

 

Nažalost, krpljenje je privremeno rešenje. Godinama postoje ulice koje su pune udarnih rupa. Najviše vozača žalilo se na Paliluli, Voždovcu, Novom Beogradu, Zvezdari..

- Uglavnom se reaguje u što kraćem roku, najčešće u prvih 24 sata - rekao je Ljubiša Vukadinović, iz ovog preduzeća.- Na dnevnom nivou ekipe JKP "Beograd put" imaju između 80 i 120 intervencija sanacije rupa. Tokom zime, u periodu od novembra do marta meseca, pristigne između 20 i 30 prijava građana zbog oštećenja na kolovozu.

Saniraju se i odroni

PRECIZAN podatak o potrošenim sredstvima za krpljenje rupa na teritoriji prestonice ne postoji, ali se okvirno godišnje utroši oko 600 miliona dinara na redovno održavanje saobraćajnica na svih 17 opština. Tu pored sanacije rupa, spadaju i popravke ulegnuća i "provala" asfaltnog zastora, odroni na kolovozu i trotoarima, kao i regulisanje i nivelisanje šahtova i slivnika.

Ulice u kojima se najčešće javljaju oštećenja i udarne rupe su, kako kaže, one u kojima dugo nije rađena detaljna rekonstrukcija, a podnose veliko saobraćajno opterećenje. -

Ukoliko je reč o većim oštećenjima, vrši se zamena donjeg i gornjeg nosećeg i asfaltnog sloja - ističe Vukadinović. -Ukoliko se radi o udarnoj rupi, površina se odcepa i popunjava asfaltom. Građani mogu prijaviti rupe na putevima preko Beokom servisa, ali i dispečerskom centru "Beograd puta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024