GORE, DOLE, PARADAJZ 300 DINARA PO KILU: U poređenju cena sa Zemunske i pijace Zeleni venac nema "pobednika"

T. NIKOLIĆ

04. 02. 2023. u 10:55

TEZGE prestoničkih pijaca su pune bez obzira na zimsko vreme. Ponuda je odlična, a cene se razlikuju, ali u konačnom zbiru uglavnom pun ceger košta - mnogo.

ГОРЕ, ДОЛЕ, ПАРАДАЈЗ 300 ДИНАРА ПО КИЛУ: У поређењу цена са Земунске и пијаце Зелени венац нема победника

Foto: N. Živanović

Na pijaci Zeleni venac kiseli kupus je, na primer, znatno jeftiniji nego na Zemunskoj pijaci, košta oko 130 dinara, a preko Save je 250 dinara. Beograđani najviše kupuju krompir, šargarepu, luk, a od voća - citruse.

Uopšteno, na Zemunskoj pijaci juče je bio bolji izbor, mada se ovde krompir prodavao po ceni od 150 dinara, dok se na Zelenom vencu može naći i za 100 dinara. Gajbice sa paradajzom krase tezge i ovog februara i to po ceni od 300 dinara za kilogram na obe pijace. Najskuplje od povrća su sveže crvene paprike. Na "Zelenjaku" koštaju koliko i paradajz, 300 dinara, a u Zemunu idu do 400 za kilogram.

Na tezgama ima više rotkvica, zelene salate, mladog luka. Kako kažu prodavci, toplo vreme i staklenici učinili su svoje. Ne moramo čekati april da bismo kupili svežu zelenu salatu, a cena ovog povrća kreće se i do 60 dinara po glavici na obe beogradske pijace. Kilogram patlidžana na "Zelenjaku" košta 350 dinara, dok je u Zemunu 300 dinara.

- Imamo svega: spanaća, krastavaca, patlidžana, tikvica - kaže nakupac u Zemunu.

- Cene jesu porasle, ali šta ćemo, moramo i mi da ih podignemo, ipak od ovoga živimo. Sve je sveže i domaće.

Ilustracija V. N.

Porasla je prodaja i mandarina (200 - 220) banana, kivija(300) i đumbira. Ponuda je velika, a cene šarene. Na Zemunskoj pijaci kao i na pijaci na Zelenom vencu se za 200 dinara može pazariti kilogram banana. Pomorandže su jeftinije - do 150 dinara.

Kada se završi kupovina voća i povrća, Beograđani u kese dodaju i mlečne proizvode.

Trgovci na ovim pijacama ističu da se najviše kupuje mladi kajmak i sitan sir. Za 1.500 dinara mlekari će odvojiti kilogram mladog kajmaka, dok se cena punomasnog sira ne razlikuje na pijacama - kilogram 600 dinara.

PRODAVCI DOLAZE I IZ NOVOG SADA

ZEMUNSKU pijacu posećuju i Beograđani sa ostalih opština. Za svež kupus, krompir i luk dolaze čak i žitelji Rakovice. Juče smo se sreli sa Novosađanima koji ovde svakog petka dolaze po sir i kajmak.

- Već godinama dolazimo na ovu tezgu po mlad kajmak i sir, jednom mesečno se drugarica i ja organizujemo da dođemo u Zemun i kupimo šta nam je potrebno i nije nam teško - kažu Novosađanke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara