BISERI ARHITEKTURE DOBILI NOVI SJAJ: Među neboderima uz Savu sređeno i nekoliko objekata iz predratnog Beograda

A. Z. K.

30. 01. 2023. u 08:30

BEOGRAD se poslednjih godina ubrzano menja, događaji se spuštaju ka rekama, pa se posebna briga pokazuje i prema starim zdanjima u ovom delu grada.

БИСЕРИ АРХИТЕКТУРЕ ДОБИЛИ НОВИ СЈАЈ: Међу небодерима уз Саву сређено и неколико објеката из предратног Београда

Geozavod, Foto Shutterstock

Biseri arhitekture izgrađeni u predratnom Beogradu su već obnovljeni, pa i zgradu nekadašnje Pošte na Savskom trgu čeka izmena po ugledu na prvobitno "lice" koje joj je dao arhitekta Momir Korunović. Na prostoru Beograda na vodi rekonstruisana je zgrada "Geozavoda", hotel "Bristol" i sređena je spoljašnjost zdanja bivše Glavne železničke stanice.

Već je najavljeno da će zgrada Pošte u Savskoj ulici obući svoju staru odoru iz predratnog Beograda. Rekontrukcija bi trebalo da vrati izgled zgrade iz 1929. godine po Korunovićevom projektu. Urađena je u srpsko-vizantijskom stilu, bila je jedan od upečatljivih simbola prestonice. Drugi svetski rat i mnogobrojna oštećenja ogolili su ovaj objekat i obukli ga u stil socrealizma. Po završetku radova ovde bi trebali da se useli dečje pozorište "Boško Buha", interaktivni muzej za mališane i biblioteka.

- Radovi će započeti na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža.

Sačuvane su i autentične fotografije, otkriveni su i planovi fasade i rekonstrusani su elementi kojih nije bilo na crtežima - rekli su u preduzeću "Mašinoprojekt kopring", koje će biti zaduženo za sređivanje zgrade u Savskoj. - Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka.

U blizini novih nebodera i na prostoru Beograda na vodi, 2014. godine prvo je sređena zgrada "Geozavoda". Ovo zdanje urađeno je početkom prošlog veka po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestrovića. Tada se prostor u Karađorđevoj ulici na kom je izgrađena ova zgrada nazivao Mali pijac. Zgradu "Geozavoda" krasila je bogata dekoracija na fasadama i reprezentativan enterijer.

Hotel Bristol, Foto N. Skenderija

Sredinom prošle godine započeto je i sređivanje hotela "Bristol", a prvo je započeta restauracija fasade. Cilj ovog projekta je da se ovoj zgradi vrati autentičnost i prvobitno stanje. Zgrada je uspela da preživi razaranja prestonice, urađena je u stilu secesije. Kako je najavljeno prošle godine, "Bristol" će ponovo biti jedan od prestoničkih hotela koji će primati goste. Sređena je i spoljašnjost jednog od omiljenih objekata Beograđana, a to je zgrada bivše Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

Sređena je fasada, ali se čeka na uređenje enterijera. Kada je uspostavljena prva železnička veza u Srbiji, 1884. godine, podignuta je i ova zgrada, po projektu Austrijanca Fon Flatiha, koji je razradio arhitekta Dragiša Milutinović.

NOVI ŽIVOT NEKADAŠNjE POŠTE

MEĐU gradskim čelnicima godinama tinja ideja da se objekat nekadašnje Pošte u Savskoj ulici odene u svoju originalnu odoru. Tako je tokom 2020. godine glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavljivao rekonstrukciju nekadašnje Pošte na Savskom trgu.

Prošle godine je i sadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će ovo zdanje dobiti novu namenu. Kako je u intervjuu za "Novosti" rekao potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, iza zgrade Pošte biće izgrađeni nova škola i vrtić. Škola će biti najmodernija u gradu, nastava će biti dvojezična, a imaće i unutrašnji bazen i sportske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori