NEMA NI UČITELJICA: Direktori moraju da angažuju nastavnike iz produženog boravka

B. Borisavljević

29. 12. 2022. u 10:23

NAĆI učiteljicu koja će raditi na zameni za mnoge osnovne škole u prestonici je postala nemoguća misija.

НЕМА НИ УЧИТЕЉИЦА: Директори морају да ангажују наставнике из продуженог боравка

Foto P. Milošević

Pored profesora matematike, informatike, nemačkog i stručnih predmeta, spisku nedostajućih kadrova su se pridružili i učitelji. Direktori se snalaze kako znaju, ali će problem tek eskalirati. Tome u prilog ide i podatak da je na Učiteljskom fakultetu i u septembarskom roku bilo mesta čak i za budžetske studije.

Prema rečima Stanislava Stevuljevića, direktora OŠ "Nikola Tesla", osim što na birou nema zamene, teško je i za mališane da često menjaju učiteljice. I dok starije generacije pamte jednu učiteljicu od prvog do četvrtog razreda, sada je to sve ređe.

- Dešava se da profesori razredne nastave odu na porodiljsko ili obično bolovanje, koje može potrajati mesecima, pa i godinama - kaže Stevuljević. - Umesto njih, mi angažujemo učiteljice iz boravka, a na njihovo mesto primamo nastavanike drugih predmeta. Ali, to nije dobro i trebalo bi nadležni da se pozabave rešavanjem ovog problema, jer je reč o malim đacima, koji se brzo vezuju sa svoju učiteljicu. Taman naviknu na jednu, ona ode i dođe druga, nakon čega sledi novi period privikavanja. To nije dobro za tako male đake.

Da bi radili u školi, diplomci Učiteljskog fakulteta moraju imati završeni master, dok su za produženi boravak dovoljne samo osnovne studije. I ove godine na nastavničkim smerovima beogradskih fakulteta podeljeno je tek nešto više od desetak indeksa. U praksi to znači da neće biti ni profesora srpskog, biologije, istorije... U školama kao predavači već rade inženjeri mašinstva i elektrotehnike, studenti završnih godina. Ali, samo na određeno vreme.

- Za rad u školi potrebno je da nastavnici imaju položenu metodiku nastave, pedagogiju i psihologiju - kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktor OŠ "Olga Petrov". - Ima studenata koji su puni entuzijazma i odlično rade svoj posao. Nastavnik mora imati "ono nešto". Ima kolega koji rade i po 30 godina, ali teško prihvataju promene. Sve se vrti oko plata i neće da se menjaju. Nekada su u osnovnoj školi predavili nastavnici sa završenim šestim stepenom. Zašto sada neko sa sedmim ne može, u čemu je razlika? Treba im omogućiti da polože pedagošku grupu predmeta i tako zasnuju stalni radni odnos.

NASTAVNIČKI SMEROVI

U PRVOM upisnom krugu samo osmoro maturanata prijavilo se za nastavnički smer Matematika i računarstvo na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Koliko je palo interesovanje za posao učitelja govori i to što je u septembarskom upisnom roku na Učiteljskom fakultetu bilo 41 mesto na budžetu i 107 za samofinansirajuće brucoše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!