VOZILA LOME PLOČE DUŽ SAVSKOG KEJA: Oštećeno šetalište nazvano po Diani Budisavljević i obnovljeno 2020.

Š. Marović

30. 11. 2022. u 11:02

REKONSTRUKCIJA Savskog keja, koji je poneo ime dobrotvorke Diane Budisavljević, posle nekoliko probijanja zadatih rokova završena je pre dve godine, u decembru 2020, ali su na šetalištu pored Beton hale trenutno primetna velika oštećenja.

ВОЗИЛА ЛОМЕ ПЛОЧЕ ДУЖ САВСКОГ КЕЈА: Oштећено шеталиште названо по Диани Будисављевић и обновљено 2020.

Deo Linijskog parka, Foto N. Skenderija

Kocke su kompletno popucale na nekoliko mesta, deking je popucao, a i ukrasni lampioni na sređenoj zelenoj površini pored pasarele koja ovu pešačku zonu povezuje sa Kalemegdanom odavno su polomljeni.

Reporteri "Novosti" obišli su šetalište ispod Brankovog mosta koje spaja Sava promenadu i Linijski park i uverili se da je ono značajno oštećeno. Kocke su u očajnom stanju, mnoge su ispale iz ležišta. Početkom ove godine su krpljene, ali posao očigledno nije urađen kako treba, pa je sada stanje gore nego pre zamene.

Najgore je u delu oko Beton hale, prvenstveno zbog prelaska preko kocaka dostavnih, ali i privatnih vozila.

- Baš je katastrofa na šta liči deo tek rekonstruisanog keja - žali se našem listu jedan od sugrađana.

- Često šetam ovim delom grada, sjajno je što je ovaj nekada zapušten prostor uređen, ali bahatost pojedinaca dovela je do toga da je deo potpuno uništen. Često vidim dostavna vozila kako dovoze robu u obližnje lokale prelazeći baš preko kocaka, a svakodnevica su i privatni automobili. Mlađi su ranije lomili i deking, ali je sada to ređi slučaj.

Foto N. Skenderija

Oštećenja je primetila i premijerka Ana Brnabić u nedavnom obilasku radova na prvoj celini Linijskog parka i sugerisala gradskim čelnicima da poprave uništene delove.

Građani se često žale i na nedostatak kanti za smeće, pa se đubre može zateći razbacano duž keja. Takođe, na samom ulazu na savsko šetalište, ispod Brankovog mosta, postoje potapajući stubići koji služe za propuštanje samo vozila hitnih službi. Ipak, kako smo se uverili, oni su potpuno spušteni, pa na kej može ući ko god poželi, što nesavesni građani neretko i rade.

Inače, ovo nije prvi put da su majstori morali da intervenišu na prostoru uz Karađorđevu ulicu. Svega nepunih sedam meseci po završetku radova deking koji se nalazio uz reku potpuno je polomljen, pa je moralo sve da se nanovo menja. To se radilo o trošku investitora, ali je ceo posao išao traljavo i završen je tek na kraju leta prošle godine. I dok se dekorativna podloga posle zamene u ovom delu i dalje drži, ona pri kraju keja, polomljena je na nekoliko mesta. Nju dodatno uništavaju tinejdžeri, koji smatraju da je ova vrsta dekinga idealna za vožnju skejtom.

Čak je bilo problema i sa javnom rasvetom, koja nekoliko meseci uopšte nije radila.

Takođe, građevinski materijal, posebno ispod Brankovog mosta, ostao je više od godinu dana da stoji na toj lokaciji, što je dodatno ružilo ceo prostor. Rekonstrukcija keja počela je početkom februara 2020. godine i ima 1,5 hektara pešačkih staza, pola hektara zelenih površina i biciklističku stazu.

Foto N. Skenderija

SPOMENIK

PROSTOR na kom će se u narednom periodu naći spomenik dobrotvorke Diane Budisavljević urađen je i nalazi se na početku samog šetališta, u blizini Brankovog mosta. Odluka da po ovoj heroini, koja je tokom Drugog svetskog rata spasla više od 15.000 dece iz logora smrti u NDH, kej ponese ime, doneta je na sednici Skupštine grada, 29. maja 2020. godine.

PASARELA NA METI VANDALA

NIŠTA bolje od Savskog keja u prethodnom periodu nije prošla ni pasarela koja spaja Kalemegdan i samo šetalište. Vandali su je celu išarali grafitima, koji su skoro po ko zna koji put prekrečeni. Takođe, smeće koje se nalazi ispod nje još nije uklonjeno, a i liftovi i dalje ne rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju