BEOGRAD I PAMTI I SLAVI OSLOBODIOCE: Glavni grad danas obeležava okončanje okupacije u Drugom svetskom ratu

A. V. V.

20. 10. 2022. u 06:00

NIZOM svečanosti danas će biti proslavljen 20. oktobar - Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

БЕОГРАД И ПАМТИ И СЛАВИ ОСЛОБОДИОЦЕ: Главни град данас обележава окончање окупације у Другом светском рату

Foto Tanjug 

Polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca uz najviše državne i vojne počasti, koje će predvoditi ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, počeće obeležavanje dana kada je pre 78 godina posle 1.287 dana zvanično završena okupacija Beograda. Istog dana krenuće i manifestacija "Dani slobode", u organizaciji Gradske uprave, koja će trajati do 1. novembra.

Glavni grad posle dve godine pauze zbog pandemije virusa korona ponovo će širom prestonice  proslaviti Beogradsku operaciju, jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Ova operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, kada je Beograd konačno oslobođen nakon okupacije tokom koje je stradao veliki broj građana, a sam grad pretrpeo ogromno razaranje.

Predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, Opštine Voždovac danas će položiti vence i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali.

U okviru "Dana slobode" na prvom času u svim prestoničkim osnovnim i srednjim školama biće pročitan proglas Grada Beograda, a od 11 časova centralnim ulicama proći će defile počasnog voda pitomaca Vojne akademije i zastavni vod predstavnika SUBNOR-a.

Foto Fejsbuk

Nakon defilea na Trgu republike biće upriličen koncert "Pesma slobode", praćen dramskim izvedbama, a od 17 časova na istoj lokaciji biće održana projekcija epizoda najpoznatijih partizanskih filmova.

Prema najavi organizatora "Dana slobode", od sutra će ispred značajnih spomenika saveznika biti odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje. Beograđani će do 28. oktobra moći da vide neki od dramskih performansa koji će biti održani na Kalemegdanu, Avali, u Knez Mihailovoj, na Topličinom vencu... Takođe, očekuje ih i izložba "Zagonetni oslobodioci" na Trgu republike do 1. novembra.

Festival će svečano zatvoriti predstava "Povratak u Beograd" 1. novembra od 13 časova na platou ispred Starog dvora, a tema ovog komada je Ivan Živaljević, prvi srpski oficir koji je posle 45 dana ofanzive ušao u Beograd.

Manifestacija "Dani slobode" trajaće do 1. novembra, Foto P. Mitić

VOJNI CENTAR JUGOSLAVIJE

JEDINICE Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pod komandom generala Peka Dapčevića, i sovjetske Crvene armije, na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom, oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944. godine. Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Po oslobođenju, Beograd je postao vojni, politički i administrativni centar nove Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)