VALTER SE VRATIO NA SVOJ VRAČAR: Obnovljen mural sa likom čuvenog glumca Velimira Bate Živojinovića

S. VIDAČKOVIĆ

12. 10. 2022. u 09:45

VALTER se vratio na Vračar! Mural sa likom legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića, kojeg su nepoznati vandali uništili pre dvadesetak dana, ponovo je oslikan na istom mestu, pored ulaza u Beogradsko dramsko pozorište na Crvenom krstu.

ВАЛТЕР СЕ ВРАТИО НА СВОЈ ВРАЧАР: Обновљен мурал са ликом чувеног глумца Велимира Бате Живојиновића

Radoslav Lale Vujadinović, Milan Milosavljević, Miljko i Dina Živojinović, Foto D. Milovanović

Nešto duže od sat vremena trebalo je umetniku Milanu Milosavljeviću da, uz pomoć crnog i sivog spreja, nacrta Batin portret na zidu. Isti kao onaj na kojem su huligani crnom farbom napisali "đubre" i četiri slova "s", dok su Valteru precrtali oči i dodali brkove, poput onih koje je imao Adolf Hitler. Posle ovog sramnog čina zid je prekrečen belom bojom, što je poslužilo kao podloga za novo oslikavanje.

I zaista, dok su se se obrisi Batinog lica pojavili na beloj podlozi, prisutni, među kojima su bili Miljko i Dina Živojinović, sin i unuka slavnog glumca, umetnica "stare garde" Eva Ras i prijatelj pokojnog Bate Radoslav Lale Vujadinović s oduševljenjem su posmatrali šta rade vešte ruke slikara Milosavljevića.

Foto V. Danilov

Miljko ističe da je jučerašnji dan izuzetno važan za njihovu porodicu, jer se restauracija brzo i lepo organizoavala. On ističe da će zid dobiti specijalnu zaštitu, kako bi se sprečilo ponovno skrnavljenje.

- Vladala je divna, pozitivna energija među svim ljudima koji su bili uključeni u izradu novog murala - priča, za "Novosti", Živojinović.

- Slikar Milan Milosavljević je, čini mi se, napravio i lepši mural koji će sada biti premazan posebnom hemijskom smesom. Sve ovo ne bi bilo moguće da se nije uključilo Beogradsko dramsko pozorište, na čelu sa upravnikom Jugom Radivojevićem. Oni su dali i materijalnu i stručnu podršku. Osim zaštitne folije, BDP će da postavi i kameru koja će snimati taj zid sve vreme, a tu će biti i reflektor.

On se nada da će ljudi koji su oštetili prethodno delo znati da se kulturne vrednosti moraju sačuvati, te da se nemili incident neće ponoviti. Oduševljenje nije krila ni Valterova unuka Dina.

- Obnova murala je velika stvar za nas, ali i za umetnost i kulturu - kaže Dina.

- Tradicija treba da se održava, a pogotovo moderni oblik umetnosti, kakvi su grafiti.

Kada je posao bio gotov, a Valter sa zida ponovo pogledao na Crveni krst i BDP, gde je počeo svoju blistavu i bogatu karijeru, glumčevi naslednici i poštovaoci uglas su konstatovali da je ova slika još lepša nego prethodna.

- Da Bata ovo sad vidi, rekao bi : "Nije dobro. Odlično je!" - prisetio se Miljko.

Miljko i Eva Ras, Foto D. Milovanović

USKORO OSNIVANjE I FONDACIJE

U DONjEM desnom uglu novog murala nalazi se crveni kvadrat sa slovima VŽB, što je oznaka fondacije koja će uskoro biti osnovana, a nosiće ime proslavljenog glumca.

Fondacija "Velimir Živojinović Bata" biće usmerena na mlade autore i glumce, njihovo promovisanje i obezbeđivanje stipendija...

PRVI MURAL NASTAO 2017.

VELIKAN jugoslovenskog i srpskog filma koji nas je napustio 2016. godine dobio je, godinu dana posle smrti, svoj mural pored teatra u kome je igrao pre nego što se potpuno posvetio filmu. Nedaleko od zida koji krasi Batin lik, nalazi se i ulica sa njegovim imenom. Bata je, inače, ceo svoj život proveo u ovom delu Vračara, u Požarevačkoj ulici, gde je imao stan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)