DEČJI KARNEVAL OBOJIO BEOGRAD: Na Kalemegdanu otvorena tradicionalna manifestacija "Radost Evrope" (FOTO)

Š. M.

02. 10. 2022. u 22:54

KARNEVALOM dece u kostimima, inspirisanim kulturama različitih evropskih zemalja, danas je duž Knez Mihailove ulice upriličena jedna od najstarijih manifestacija u prestonici - "Radost Evrope".

ДЕЧЈИ КАРНЕВАЛ ОБОЈИО БЕОГРАД: На Калемегдану отворена традиционална манифестација Радост Европе (ФОТО)

Foto D. Milovanović

Ovogodišnjim događajem obeležava se i 100 godina od rođenja Duška Radovića, čuvenog srpskog pisca, novinara i televizijskog urednika koji je i napravio stihove za dečju himnu.

Reporteri "Novosti" danas su na Trgu republike zatekli veliki broj mališana, ali i građana i gostiju prestonice koji su došli da u lepom danu uživaju u bogatom programu. Svečani defile išao je duž najpoznatije pešačke štrafte sve do Kalemegdana, gde je oko podne manifestacija i svečano otvorena. U povorci su se mogli videti mališani iz 13 evropskih zemalja, obučeni u kostime i narodne nošnje.

Tako su gosti Beograda deca iz Nemačke, Poljske, Litvanije, Mađarske, Bugarske, Norveške, Slovačke, Albanije ali i Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Veliki broj mališana nosio je i nacionalne zastave, a neizostavne su bile i one koje simbolizuju "Radost Evrope". Sve je pratio i bogat muzički program, a povorku su predvodile mnogobrojne mažoretkinje, dok su znatiželjni građani sve snimali mobilnim telefonima i foto-aparatima.

Program na Kalemegdanu priređen je na terenima Košarkaškog kluba Partizan, a sve je proteklo u sjajnoj atmosferi i zabavi prisutnih. Deca su se družila, prepričavala svoja iskustva i anegdote, a posebnu notu događaju dali su i žongleri. Tokom dana decu iz 13 zemalja Evrope u prostorijama Palate "Srbija" na Novom Beogradu primili su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Manifestacija koja se u prestonici održava 53. put pod sloganom "Zamislite, deco" počela je u subotu izložbom i dodelom nagrada mališanima koji su učestvovali na Međunarodnom likovnom konkursu. U okviru programa u ponedeljak će biti održani i "Susreti prijateljstva" u Dečjem kulturnom centru, a istog dana u KC "Grad" i "Delikatesni ponedeljak". Gala koncert biće održan u utorak u "MTS dvorani", a poslednjeg dana festivala u sredu, 5. oktobra, u saradnji sa JKP "Zelenilo Beograd" biće organizovana ekološka akcija i sportsko-rekreativni dan u parku Ušće.

PAUZA

GLAVNI grad je posle dve godine pauze prouzrokovane pandemijom virusa korona ponovo ugostio mališane iz raznih zemalja Starog kontinenta.

DKCB je ove godine uspeo da svoj prostor napuni raznovrsnim sadržajima kako bi deca što lakše prošla kroz taj težak period.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)