BEOGRAD MIRISAO NA SIR: Jedinstveni festival hrane privukao juče veliku pažnju sugrađana (FOTO)

A. VOJINOVIĆ

02. 10. 2022. u 06:20

CENTRALNI hol na prvom spratu "Beo šoping centra" juče je mirisao na sir! Više od 30 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske na 14. "Balkan čiz festivalu" predstavilo je posetiocima brižljivo pripremljene mlečne proizvode, ali i mnogobrojne druge delikatese, pića i začine.

БЕОГРАД МИРИСАО НА СИР: Јединствени фестивал хране привукао јуче велику пажњу суграђана (ФОТО)

Foto D. Milovanović

Štandovi su bili puni originalnih namirnica uz koje su se tiskali Beograđani kako bi probali i pazarili neki od ponuđenih sireva.

Na ovogodišnjem festivalu bilo je dosta različitih izlagača, pa su posetiocima mogli da "proberu" svoje parče sira. U ponudi je bilo raličitih kačkavalja i proizvoda od kozjeg mleka, kao i manastirski sir. Najviše pažnje ipak je privukao mlečni delikates iz Francuske, ali za razliku od ostalih štandova prodavci nisu dozvolili degustaciju.

Međutim, to nije omelo Beograđane da u redu stoje kako bi pazarili francuski sir.

- Uvozimo sireve sa francuskih Alpa - kaže nam prodavac sa ovog štanda.

- Jedan sir od 40 kilograma napravljen je od 500 litara mleka. Naši sirevi su posebno jer stoka pase travu na Alpima, na stazama za skijanje koje su prazne tokom leta, a reč je o životinjama u kojima nema ni grama hemije niti koncentrata u ishrani. Posetiocima nudimo nekoliko vrsta sireva - od ovčijeg i sirovog mleka, plavi sir, kao i bri koji nam najviše traže mušterije.

Red se stvorio i na susedoj tezgi Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" iz Pirota gde su Beograđani bili u prilici da uživo vide kako se pravi "najmlađi" kačkavalj, odnosno, đubek.

- Naše sireve takođe prave nastavnici i učenici iz Pirota u okviru praktične nastave u našoj školi gde se deca obučavaju u proizvodnji različitih sireva - kaže nam Aca M. dok meša sir u pletenoj korpi potopljenoj u vrućem kotlu.

- Ovako napravljen kačkavalj je najbolji da kada se stavi na picu i zapeče, ali ljudi mogu i da ga jedu ovako bez neke posebne pripreme.

"Balkan čiz festival" biće otvoren i danas u periodu od 10.00 do 22.00 sata, a ulaz je besplatan.

MOHITO MEDOVAČA

OSIM sireva izlagači su mušterijama predstavljali i "fatalne" začine, voćne namaze za sireve i mesa, kao i vina i rakije.

- Posetiocima isključivo nudimo čistu rakiju od meda, koja je nastala fermenatcijom meda i jedina koja nema metil-alkohol u sebi. Imamo i likere malina, višnja, orahovača, kao i mohito medovača, za koju su najviše zainteresovani. To je čista rakija od meda na koju se doda med i nana mohito da bude kao koktel - kaže Nevena Jovićević iz Velike Plane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

PREMA NARODNOM VEROVANJU SVETI SAVA JE OVDE NAPRAVIO ČUDO: Meštani i danas veruju u moć lekovitog izvora