NOVI SIMBOL SRPSKE PRESTONICE: "Beograd na vodi" važno mesto na mapi kulturnih dešavanja (FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 09. 2022. u 14:01

"BEOGRAD na vodi" zasigurno je postao novi simbol srpske prestonice. Zahvaljujući ovom kompleksu, Beograd sada ide u korak sa svetskim metropolama, a ovo mesto zauzelo je i važnu poziciju na mapi kulturnih dešavanja.

НОВИ СИМБОЛ СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ: Београд на води важно место на мапи културних дешавања (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Predrag Vučković

Brojni nastupi svetskih i domaćih umetnika, izložbe, sajmovi, festivali održavaju se upravo na ovom mestu.

Spektakularni koncert na platou ispred beogradskog Geozavoda održao je letos jedan od najcenjenijih tenora Andrea Bočeli.

Foto: Z. Jovanović

Beogradska publika imala je priliku da čuje jednog od najznačajnijih umetnika današnjice, ali i fado divu Marizu.

Foto: Z. Jovanović

Koncerti na Sava Promenadi

Senzacionalnim vatrometom i laserskim šou programom sa Kule Beograd, kao i koncertom najpopularnijih domaćih muzičara na Sava Promenadi, Beograđani i gosti grada ušli su u 2022. godinu u velikom stilu, a srpska prestonica imala je doček dostojan najvećih svetskih metropola.

Grandiozno odbrojavanje sa fasade Kule bilo je uvod u vatromet koji je, osim sa najviše zgrade u regionu, ispaljivan i sa novobeogradske obale, iz osam sistema, sa čak 250 pozicija, uz svetlosnu pratnju 55 moćnih lasera. Vizuelno impresivan događaj upotpunjen je i muzikom specijalno komponovanom za ovu priliku i inspirisanom domaćim etno-motivima.

Premijerno u novogodišnjoj noći prikazan je i sadržaj na medija fasadi Kule, a svetlosni efekti zadivili su sve prisutne. Slike sa Kule Beograd u novogodišnjoj noći poslate su u svet, a najviša zgrada u regionu pozicionirala se kao novi prepoznatljivi simbol glavnog grada Srbije.

Doček srpske Nove godine

Pravoslavna Nova godina u Beogradu dočekana je uz spektakularan vatromet sa Kule Beograd.

Foto D. B.

Svetlosni spektakl sa Kule Beograd trajao je oko tri i po minuta. Beograđani su mogli da ga posmatraju sa Savske promenade, Starog savskog mosta, Kalemegdana, Novog Beograda, Banovog brda, a video se i iz drugih delova grada.

Foto D. B.

Božićna čestitka vernicima poslata je 7. januara sa Kule Beograd.

Zanimljive činjenice

Kad je reč o Kuli Beograd, za nju se vezuje dosta zanimljivih činjenica.

* Kula je visoka 168 metara i imaće 42 sprata

* Funkcionisanje objekta obezbeđivaće ukupno 15 liftova

* Od prizemlja do 12. sprata biće smešten hotel sa 119 soba, dok će se od 14. do 39. sprata nalaziti 220 brendiranih apartmana namenjenih stanovanju. Objekat neće posedovati 13. sprat, s obzirom na to da će 12. sprat imati dupli nivo na kome će se nalaziti prostorije za tehničku podršku.

Rastao nad ponorom od 200 metara

„Beograd na vodi“ rastao je nad ponorom od 200 metara. Kulu Beograd je, dok u svom punom sjaju nije zablistala, gradilo i osam kranista, koji kažu da im je to bio najveći izazov do sada.

Foto: N. Skenderija

Dizali su teret težak i po pet tona. A podvig je bio i sam dolazak na radno mesto. Lift ih vodio do 22. sprata, a odatle su prelazili na kran. Merdevinama se peli do vrha.

TEKST REALIZOVAN UZ PODRŠKU GRADA BEOGRADA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri