NUŠIĆEVA NA REDU: Obnova pothodnika u centru prestonice trebalo da se završi do kraja 2022.

A. VOJINOVIĆ

26. 09. 2022. u 11:40

OTKAD je početkom juna, tri meseca posle početka radova, uređen deo podzemnog prolaza između Terazija i hotela "Bakan" neimari nisu zasukali rukave ni u jednom drugom pothodniku u srcu grada!

НУШИЋЕВА НА РЕДУ: Обнова потходника у центру престонице требало да се заврши до краја 2022.

Rekonstrukcija radovi u Sremskoj, Foto privatna arhiva

Iako su krajem januara gradski oci "na sva zvona" obećavali da će svi prolazi konačno biti sređeni, a letos i da posle ovog na red dolaze prolazi u Nušićevoj, zatim kod Palate "Albanija" i Igumanove palate, podzemne prečice i dalje izgledaju oronulo. Iz JP "Putevi Beograda", međutim, najavljuju da je u planu da za 15 dana počne rekonstrukcija prolaza u Nušićevoj ulici.

- U podzemnom prolazu na Terazijama obnovljen je ulaz kod hotela "Balkan", za ostala dva čeka se rešenje nadležnog organa - kažu u ovom preduzeću za "Novosti". - Za radove u podzemnom prolazu kod Igumanove palate u toku je priprema potrebne dokumentacije za dobijanje dozvole. U toku su radovi u podzemnom pešačkom prolazu kod Palate "Albanija", ulaz iz Sremske ulice i ulaz kod Jugoslovenske knjige, a za ostale se priprema dokumentacija i čekaju se dozvole.

Najfrekventniji podzemni prolazi u prestonici na Terazijama sačekali su još jednu jesen u lošem stanju. Nasuprot novim pokretnim i običnim stepenicama, svežom nadstešnicom i mermernim okruženjem na potezu kod hotela "Balkan" preostale tri strane ovog pothodnika "krase" grafiti, stepenice koje su često u kvaru, okrunjeni krovovi, popucale ploče stepenika i voda koja se posle svake kiše sliva unutra i pravi poplave.

Gradski oci dugo su najavljivali obnovu podzemnih prolaza u srcu grada, i to kao prvu rekonstruciju posle pola veka otkada su napravljeni. Grad je potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa kompanijom Digital printing centar d.o.o. koja će biti zadužena za obnovu i održavanje ovih prolaza posle uređenja u narednih 25 godina, uz koncesionu nadokanadu koju će plaćati Gradu u iznosu od dva miliona evra. Međutim, do sada je završen samo jedan deo pothodnika na Terazijama, a prve procene su bile da će biti završeni svi do kraja godine. Ovim tempom malo je verovatno da će prolazi zimu dočekati u novom ruhu.

U prethodnom periodu rekonstruisani su podzemni prolazi kod TC "Ušće" i u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, kao i u Bulevaru vojvode Mišića kod Beogradskog sajma. Tokom ovih radova sanirane su zidne i plafonske obloge, stepeništa, rasveta, očišćeni grafiti...

RUGLO I KOD VUKOVOG SPOMENIKA

OSIM prolaza u srcu grada, i još jedan pothodnik užasno je zapušten - onaj kod Vukovog spomenika. Ova ruinirana prečica s godinama sve više propada, a postala je i javni toalet, pokretne stepenice su zarđale, a voda se sliva sa plafona. Za ovaj prolaz nadležno je preduzeće "Infrastukture železnice Srbije", od kojih "Novosti" do danas nisu dobile nikakav odgovor kada je reč o obnovi ovog dela grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu