PLAĆALI STRUJU, A NE ZNAJU KOME: Trinaest porodica iz Surčina prolazi kroz agoniju, već šest meseci nemaju struje

Š. M.

07. 09. 2022. u 09:35

REŠENjE za 13 porodica iz dva objekta u Ulici Žarka Samardžića 56 koje već više od šest meseci nemaju struju mogli bi da budu novi priključci na električnu energiju, ukoliko svom matičnom ogranku EDB podnesu validnu dokumentaciju, kaže predsednik opštine Stevan Šuša. Međutim, za "Novosti" su rekli u EPS da su njihove ekipe na ovoj lokaciji utvrdile neovlašćeno korišćenje električne energije, zbog čega je ona po zakonu isključena.

ПЛАЋАЛИ СТРУЈУ, А НЕ ЗНАЈУ КОМЕ: Тринаест породица из Сурчина пролази кроз агонију, већ шест месеци немају струје

Foto: Privatna arhiva

Nedostatak struje predstavlja veliki problem članovima 13 familija koje žive nedaleko od centra Surčina, a boje se da bi zimski meseci samo pogoršali ionako teško stanje s kojim se trenutno susreću.

- Već 22 godine živimo na ovoj lokaciji i zaista je situacija sada najteža - kaže za naš list Ljubinko Šimšić. - Pošto je firma "Ratko Mitrović" otišla u stečaj, na strujomeru je sada upisana firma "Orbita". Odatle su nam poručili da moramo da vidimo s "Elektrodistribucijom" šta dalje. Spas bi bio kada bismo s EPS našli zajednički jezik i uspeli da dobijemo svoje priključke, pa da svako ponaosob plaća utrošenu energiju. Spremni smo na taj korak, samo da nas konačno redovno snabdevaju. Posebno što u stanovima živi mnogo starijih osoba, a stiže teška i neizvesna zima.

U odgovoru koji je "Novostima" dostavljen iz EPS ističe se da su njihove ekipe bile na terenu.

Proverom raspoložive dokumentacije utvrđeno je da su se objekti na adresi Žarka Samardžića 56 napajali preko mernog mesta registrovanog korisnika Orbita rent a car DOO - kažu oni.

- Dana 3. marta 2022. godine zaposleni iz ogranka Zemun su izvršili kontrolu i utvrdili neovlašćeno korišćenje električne energije. U skladu sa zakonom, 4. marta je merno mesto isključeno s elektrodistributivnog sistema. Takođe, do 3. juna 2020. godine ovo merno mesto bilo je registrovano na korisnika "Ratko Mitrović niskogradnja", a od tada je registrovan novi korisnik Orbita rent a car DOO.

U izjavi za naš list, predsednik GO Surčin Stevan Šuša ranije je istakao da opština stoji na raspolaganju građanima iz Ulice Žarka Samardžića, ali da je u ovom slučaju gotovo bespomoćna.

- Sličan slučaj je bio i u Svetog Save, koji je privremeno rešen - kaže Šuša. - Svi stanari moraju da se udruže i u ovom slučaju kako bi konačno dobili struju. Tu smo za svaki savet i pomoć, ukoliko je to potrebno.

UGOVOR O SNABDEVANjU

GOTOVO svaka firma koja posluje na teritoriji prestonice dužna je da na početku godine s EPS potpiše ugovor o komercijalnom snabedevanju, pojasnio nam je prvi čovek Surčina.

- Nedavno su dolazili iz jedne privatne firme sa naše teritorije da se žale kako im je struja isključena - napominje on. - Problem je bio što nisu sklopili taj ugovor, koji predstavlja svojevrsnu garanciju za EPS. Moguće i da je to i ovde slučaj, pošto se brojilo vodi na firmu, ne na pojedinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)