VODA ZDRAVA ZA PIĆE SAMO SA 10 IZVORA: GZZJZ tokom prošlog meseca proverio 34 javne česme u Beogradu

A. Z. K.

24. 08. 2022. u 08:44

OD 34 javne česme i izvora u Beogradu, građani mogu piti čistu i nezagađenu vodu na deset lokacija.

ВОДА ЗДРАВА ЗА ПИЋЕ САМО СА 10 ИЗВОРА: ГЗЗЈЗ током прошлог месеца проверио 34 јавне чесме у Београду

Izvor Lisičji potok, Foto Z. Jovanović

Prema poslednjim rezultatima objavljenim na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje, na dve lokacije nije bilo moguće uzeti uzorke. u Zucama, jer je česma bila nepristupačna, i sa Kneževačke česme jer je početkom meseca bila potopljena, a krajem jula nije bilo vode.

Stručnjaci su, od 48 uzetih uzoraka, utvrdili da je sedam bilo fizičko-hemijski neispravno, dok 28 uzoraka nije zadovoljilo mikrobiološki kvalitet.

- Oba parametra zadovoljila je voda na izvoru kod kapele Svete Petke na Kalemegdanu i u Rakovici, Higijenskom zavodu Grabovac, javnim česmama Lisičji potok, Boždarevac, Jajinci, Radmilovac, Čelamino brdo u Kaluđerici, izvor Vojvodinac u Mladenovcu - saopštili su u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Foto A. Stevanović

Nadležni kontrolišu vodu na 17 javnih česama u prestonici tokom cele godine, a uzorci se uzimaju dva puta mesečno. Na isto toliko izvora u prigradskim naseljima voda se proverava jednom mesečno u periodu od aprila do septembra.

- Zdravstvena ispravnost vode može biti izuzetno promenljiva, jer se ona zahvata u "sirovom" stanju, tačnije bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije. Apelujemo na one koji uzimaju vodu sa javnih česama  i izvorišta da vode računa, jer se dešava da pojedini nesavesni građani skidaju obaveštenja koja su okačena. Preporučujemo da se građani prvo informišu o kvalitetu, pre nego što zahvate vodu - navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

PROŠLE GODINE  DVA ČISTA IZVORA

TOKOM analize koja je urađena prošlog jula, na izvorištima i javnim česmama u gradu voda je bila ispravna samo na dve lokacije - Radmilovac i desna strana Topčiderske česme. Iako su sada na listi "dozvoljenih", tokom prošle godine voda nije bila dobra na Hajdučkoj česmi, izvoru kod kapele Svete Petke na Kalemegdanu i u Rakovici i Lisičjem potoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda