KUĆA ZA 120 ŠTIĆENIKA: Dom za slepe "Zbrinjavanje" u Pančevu jedina je ustanova ovog tipa u Srbiji

M. Brajović - M. Jakovljević

21. 08. 2022. u 12:20

DOM za slepe "Zbrinjavanje" u Pančevu jedina je ustanova ovog tipa u čitavoj Srbiji.

КУЋА ЗА 120 ШТИЋЕНИКА: Дом за слепе Збрињавање у Панчеву једина је установа овог типа у Србији

Foto: Z. Jovanović

Osnovan je pre sedam decenija u Kačarevu, a od 1966. godine sedište mu je na teritoriji grada kraj Tamiša. Lista čekanja za ulazak u ovu ustanovu, u kojoj donedavno nije bilo tople vode i grejanja, ne postoji, što ne znači da nema zainteresovanih. Čini se da je posredi slaba veza sa socijalnim službama, a prema rečima direktora Miloša Đorđevića, nadležno Ministarstvo tek odnedavno na ovom mestu posvećuje više pažnje.

U domu ima mesta za 120 korisnika, ali zbog trenutne pandemijske situacije smanjen je smeštajni kapacitet na 112. O slepima brine jedan lekar, 12 sestara i 13 negovateljica.
Reporteri "Novosti" posetili su ustanovu u kojoj trenutno boravi 107 štićenika između 18 i 98 godina. Nepokretni borave u centralnom objektu, a pokretni i samostalni u nekoj od šest kućica.

Direktor Miloš Đorđević otkriva za "Novosti" u kakvom je katastrofalnom stanju bio dom pre malih, ali veoma značajnih izmena:

- U protekle dve godine, saniran je krov na centralnom objektu koji je u prošlosti zadavao velike nevolje i izazivao probleme sa prokišnjavanjem i vlagom. Osnovni životni uslovi, kao što su topla voda i grejanje doskoro nisu bili obezbeđeni - ističe za "Novosti" Đorđević.

O TROŠKU DRŽAVE 80 ODSTO

VEĆINA stanara doma "Zbrinjavanje" nema porodicu, imovinu ili penziju, te se više od 80 posto finansira iz budžeta Republike Srbije. Mnoge nevladine organizacije nesebično pomažu u poboljšanju osnovnih uslova života i izgradnji pomoćnih objekata.

Korisnici, inače, ne kriju uzbuđenje zbog predstojećeg oobeležavanja sedamdesetogodišnjice Doma u oktobru. Aktivnosti počinju obeležavanjem dana slepih i završavaju se slavom doma Sveti Luka.

Ustanova nije povezana na gradsku kanalizaciju, pa je prema rečima direktora uložen veliki napor i mnogo finansijskih sredstava u svrhe zamene kotla i grejača bojlera.

Osim odgovarajuće medicinske pomoći, korisnicima se pruža mogućnost radne terapije u plastenicima, u kojima je dosad proizvedeno 12 tona povrća za potrebe doma. Taj "prinos" značajno je izmenio jelovnik domaca pomak u odnosu na prethodne dve godine, kada je, kako kaže direktor, dnevni unos kalorija bio ispod svake granice normale.

Vandomske aktivnosti čine i posete raznim kulturnim znamenitostima Srbije, kao i umetničke sekcije. Mnogobrojni štićenici su tek nakon prošlogodišnje akcije prikupljanja novogodišnjih paketića imali priliku da osete euforiju praznika i dobiju poklone o kojima su sanjali.

- Donacije Domu iskorišćene su za kupovinu zvučnih satova koji do sada nisu bili dostupni, a neophodni su za normalno funkcionisanje slepih - kaže Đorđević. - Ovde su uvek dobrodošle donacije u vidu garderobe, slatkiša i onih stvari koje bi štićenicima olakšale i ulepšale život. Smatram da bi donacije bile učestalije kada bi građani bili više informisani o poteškoćama sa kojima se susreću slepi ljudi - ocenjuje Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri