NOVI TIM NA ISPITU GODINU DANA: Zamena čelnika komunalnih preduzeća na nedavno održanoj sednici Skupštine prvi potez gradske vlasti

S. Vidačković

20. 08. 2022. u 11:20

DANIMA pre sednice Skupštine grada nagađalo se koji će direktori gradskih preduzeća i ustanova biti smenjeni i ko će ih naslediti.

НОВИ ТИМ НА ИСПИТУ ГОДИНУ ДАНА: Замена челника комуналних предузећа на недавно одржаној седници Скупштине први потез градске власти

Zgrada "Vodovoda i kanalizacije", Foto P. Milošević

Imena novih 12 vršilaca dužnosti obelodanjena su tek u četvrtak ujutro, nekoliko minuta pre početka zasedanja a predlozi su usvojeni bez rasprave i po hitnom postupku, zbog čega je opozicija negodovala. Dan posle maratonske sednice, koja je potrajala do 22 časa u četvrtak, deo javnosti i opozicije nastavlja da se bavi biografijama novih čelnika komunalnih službi i pitanjima ko su, gde su dosad radili i koje škole su završili.

Odgovarajući na ove primedbe, gradonačelnik Aleksandar Šapić ocenio je da kadrovska rešenja u Beogradu i javnim komunalnim preduzećima ne zanimaju građane, već da ih interesuje da li će dobiti kvalitetnu i dobru uslugu. Takođe, rekao je da ima poverenje u ljude kojima su dodeljene te funkcije.

- Neki direktori su razrešeni jer njima nismo bili zadovoljni, neki su sami podneli ostavke jer su već dugo bili tu, te su se umorili - kaže Šapić.

- Dakle, različiti su motivi, ali od novih ljudi s novom energijom i entuzijazmom očekujemo da unaprede usluge Beograđanima. Opozicija je tražila smenu direktora, a kad su smenjeni to im ne odgovara. Znao sam da će, ukoliko ranije objavimo imena, oni biti provučeni kroz medijsko blato i pre nego što počnu da rade. Tim ljudima treba dati šansu.

Najpoznatiji među novim direktorima je Andreja Mladenović koji dolazi na čelo JKP "Beogradski metro i voz". On je diplomirani pravnik, a u svojoj političkoj karijeri obavljao je više različitih funkcija. Poslednjih godina bio je odbornik u Spupštini grada i pomoćnik bivšeg gradonačelnika Zorana Radojičića.

I sam gradonačelnik govorio je o velikim problemima u javnom prevozu pa je najteži zadatak verovatno poveren Zoranu Šarcu, novom direktoru GSP. Šarac je diplomirani inženjer saobraćaja, zaposlen u "Lasti" od 1996, a u tom preduzeću poslednjih pet godina bio je pomoćnik direktora za prigradski saobraćaj.

Na čelo JKP "Beograd put" postavljen je Vuk Janković koji je završio ekonomiju na "Megatrendu", član je veća GO Čukarica i rukovodio je jednom privatnom firmom.

Milan Vranić, koji je stekao dve master diplome - ekonomiste i politikologa, imenovan je da upravlja Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. U njegovom životopisu stoji da je bio generalni menadžer Privredne komore Srbije i njihov predstavnik u Italiji.

I Aleksandar Kemiveš, koji je izglasan za rukovodioca "Infostan tehnologije" dolazi iz PKS, gde je kao master menadžer bio na mestu savetnika predsednika.

Ko će naslediti Jasminku Bjeletić na mesto v. d. direktora Apotekarske ustanove Apoteka "Beograd" još se ne zna.

Na čelo Gradskog centra za socijalni rad dolazi Silvia Alavanja, diplomirani defektolog, koja je bila na mestu pomoćnika direktora ove ustanove. Takođe, godinama je radila kao rukovodilac odeljenja GCSR u nekoliko beogradskih opština. Diplomirani građevinski inženjer Aleksandar Milentijević sada je v. d. direktora JP "Putevi Beograda", gde je došao s rukovodećeg mesta stručno-tehničkog nadzora Instituta za puteve.

Dom "Gradskog stambenog", Foto P. Milošević

Na čelo JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" dolazi Radomir Vujadin, koji je diplomu menadžera stekao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, a u biografiji je naveo da je bio izvršni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i predsednik Nadzornog odbora Kliničkog centra Srbije.

Milan Vranić, Foto Promo

Andreja Mladenović, Foto Tanjug

Aleksandar Jakšić, Foto P. Milošević

Aleksandar Kemiveš, Foto Tanjug

Najmlađi među novoizabranim direktorima je Aleksandar Jakšić koji je rođen 1993. i s visokim ocenama završio osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, te dobio poverenje da upravlja preduzećem "Gradsko stambeno".

Arhitketa Nikola Mijatović biće na čelu Urbanističkog zavoda.

Svi v. d. direktora izabrani su na godinu dana, sem Ivana Jegorovića koji će Centrom dečjih letovališta i odmarališta rukovoditi u narednih šest meseci.

Zoran Šarac će biti na čelu GSP, Foto N. Skenderija

"VESIĆ ME NE INTERESUJE"

NA pitanje da li je smena direktora javnih preduzeća u stvari bila smena Vesićevih ljudi, gradonačelnik Šapić je u četvrtak posle sednice rekao:

- Vesić me ne interesuje, on je prošlo vreme. "Past perfekt". Ne može nijedna odluka da se donese ako nemate većinu, a sve su donete jednoglasno. Sva kadrovska rešenja doneta su unutar naše organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri