ZA OBNOVU TRI MILIONA EVRA: "Infrastruktura železnice Srbije" prvi put posle 27 godina uređuje podzemnu stanicu "Vukov spomenik"

J. D.

13. 04. 2022. u 08:51

PRVI put posle 27 godina od kada je železnička stanica "Vukov spomenik" puštena u rad i saobraćaj, obezbeđen je novac da se ona sredi i rekonstruiše.

ЗА ОБНОВУ ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Инфраструктура железнице Србије први пут после 27 година уређује подземну станицу Вуков споменик

Pokretne stepenice će biti zamenjene, Foto A. Stevanović

Zahvaljujući pomoći i podršci države i zalaganju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za uređenje je izdvojeno oko tri miliona evra.

- Dosad praktično nije ni bilo nekih većih ulaganja u uređenja stanice - rekao je Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura Železnice Srbije".

- Ona danas lepo izgleda zahvaljujući velikom entuzijazmu i privrženom radu železničara.

On je naveo da su neki od radova već izvedeni, stanica je okrečena, sređena su četiri ulaza u stanicu, oprani su stubovi i osposobljeni su toaleti.

- Ozbiljni radovi predstoje, a najznačajnija će biti rekonstrukcija ili zamena eskalatora, odnosno pokretnih stepenica bez kojih ne može da funkcioniše stanica jer se peroni nalaze na dubini od 40 metara i za to će biti izdvojen najveći iznos finansijskih sredstava - istakao je Stanisavljević.

Prolazi su potpuno zapušteni, Foto A. Stanković

On je dodao da će pored toga informacione table biti sređene, kao i električno osvetljenje i da će posle 27 godina stanica "Vukov spomenik" povratiti stari sjaj.

Ipak još nije poznato da li ova rekonstrukcija podrazumeva i obnovu podzemnog prolaza ka Ulici kraljice Marije, koji je u potpunosti napušten i zatrpan otpadom.

Beskućnici ga koriste kao javni toalet, a od nesnosnog smrada i smeća ne može da se prođe. Pokretne stepenice u ovom delu prolaza ne rade i u potpunosti su zarđale. Kako su "Novosti" ranije pisale, još nije utvrđeno u čijoj je nadležnosti održavanje podzemnih prolaza. Nadležni iz opštine Zvezdara su 2019. godine istakli da će oni uraditi rekonstrukciju prolaza, ali su od toga u međuvremenu odustali.

Foto A. Stanković

SPOMENIK I PLATO

OBNOVA spomenika Vuku Karadžiću kao i platoa najavljena je još 2020. godine a tehničku dokumentaciju i idejno rešenje uradio je "Andzor inženjering".

U okviru ovog projekta, u planu je i sređivanje prolaza. Kao mogući novi sadržaji pominjane su i zelene površine sa vodoskocima i lift uz izlaz iz podzemnog prolaza na raskrsnici Ruzveltove i Kraljice Marije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)