OTKRIVENO ARHEOLOŠKO BLAGO U BEOGRADU: "Isplivala" i vodena kapija

S. V.

31. 03. 2022. u 11:05

VODENA kapija na priobalnom delu Kalemegdana, koja je gotovo ceo vek bila zatrpana zbog pruge, ponovo je pred Beograđanima.

ОТКРИВЕНО АРХЕОЛОШКО БЛАГО У БЕОГРАДУ: Испливала и водена капија

Foto: Beoinfo

Ostaci ovog zdanja iskopani su u okviru realizacije prve faze radova na izgradnji linijskog parka, od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture sprovodi arheološka istraživanja na ovoj lokaciji, u saradnji sa beogradskim Arheološkim institutom i JKP "Zelenilo Beograd".

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, sada kad je pruga uklonjena i kad se uređuje linijski park, javnost može da vidi ovo arheološko blago.

- Pojas priobalnih fortifikacija Beogradske tvrđave ostao je do sada najslabije istražen zbog pruge i visokih podzemnih voda. Utvrđivanje priobalne zone Tvrđave počelo je u prvim decenijama 15. veka, a svoju konačnu formu ova bedemska trasa dobila je sredinom 18. veka - objašnjava Vesić.

Priobalni bedem bio je najslabiji, što je bilo kobno za odbranu Beograda 1521. godine. Od kraja 17. veka, Turci su počeli radove na njegovoj rekonstrukciji, koji su nastavljeni i u vreme austrijske okupacije. Stari srednjovekovni bedem je delom prezidan, a delom uklopljen u novo utvrđenje. U okviru bedema nalazile su se Vodena kapija I i II. Oštećen je tokom Prvog i Drugog svetskog rata, posebno 1942. godine, kada je železnička pruga proširena za potrebe transporta vojske i opreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)