NOVI SISTEM ZA MANJE ZAGAĐENJE: Dim iz toplane "Cerak" posledica radova na regulaciji gorionika

G. NOVAKOVIĆ

19. 03. 2022. u 10:27

TAMNI dim iz odžaka toplane "Cerak" uzbunio je komšiluk. Neprijatni prizor dimljenja zabrinuo je sugrađane Vidikovca i druge potrošače koji se snabdevaju iz ovog centra, upozoravajući na društvenim mrežama na još jedan izvor zagađenja vazduha.

НОВИ СИСТЕМ ЗА МАЊЕ ЗАГАЂЕЊЕ: Дим из топлане Церак последица радова на регулацији горионика

Deo pogona "Elektrana" na Ceraku, Foto Printskrin

Iz "Beogradskih elektrana" navode da su u toku bili radovi na regulaciji gorionika, kako bi se i u ovoj toplani uveo sistem za recirkulaciju dimnih gasova. On će doprineti da ubuduće nivo emisije azotnih oksida bude ispod graničnih vrednosti.

Zabrinuti sugrađani podelili su na društvenim mrežama fotografiju crnog oblaka. Kako su rekli, već nekoliko dana sa prozora vide isti prizor. Imajući u vidu da je prljava kiša u sredu podigla koncentraciju suspendovanih čestica RM10 na celoj teritoriji grada, produkti iz toplane samo su "podgrejali" bojazan kakav vazduh udišemo. Kako kažu iz "Beogradskih elektrana", proces uvođenja novog sistema za regulisanje dima završen je u toku jučerašnjeg dana, tako da ovakve situacije ne bi trebalo više da se ponavljaju.

- U toplanama "Dunav", "Konjarnik" i "Voždovac" ugrađen je sistem za recirkulaciju dimnih gasova kojim je omogućeno da nivo emisije azotnih oksida bude ispod graničnih vrednosti - kažu u preduzeću.

- Prilikom rada, produkti sagorevanja energenata ne ispuštaju se u atmosferu nego se vraćaju u kotlove. Pre dva dana završena je implementacija ovog sistema i u toplani "Cerak". Isti princip će biti primenjen u svim ostalim toplanama čiji toplotni izvori imaju snagu veću od 50 megavata.

Nadležni ističu da toplana "Cerak" za proizvodnju toplotne energije i potrošne tople vode koristi isključivo prirodni gas, sa mogućnošću korišćenja mazuta kao rezervnog goriva. Oni podsećaju da je zahvaljujući velikim ulaganjima u sistem daljinskog grejanja, udeo potrošnje prirodnog gasa u proizvodnji toplotne energije u proteklih desetak godina povećan sa 81 odsto na čak 96 odsto, čime je dat veliki doprinos u smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu.

SAGOREVANjE NA KOTLU

NEKOLIKO dana nakon što je zvanična sezona grejanja počela oktobra prošle godine, i Zemunci su digli javnost na noge objavama na internetu. Pojedini ekološki aktivisti procenili su da je problem što se u pogonu "Beogradskih elektrana" spaljuje rezidual, odnosno ostatak goriva, koji je dozvoljen samo u prekookeanskim zemljama. Međutim, iz preduzeća su to demantovali ističući da je dim iz toplane "Zemun" u naselju Sava Kovačević posledica regulacije sagorevanja na kotlu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri