PREKO PRUGE NA SOPSTVENI RIZIK: Loše stanje prometne metalne pasarele na kružnom putu u Rakovici

G. NOVAKOVIĆ

04. 03. 2022. u 10:56

GLAVA u torbi. Ovo je opšti utisak dela žitelja Rakovice, koji svakodnevno koriste pešačku pasarelu na Kružnom putu ispod Petlovog brda ne bi li stigli do autobuskog stajališta ili do stanice "Beovoza".

ПРЕКО ПРУГЕ НА СОПСТВЕНИ РИЗИК: Лоше стање прометне металне пасареле на кружном путу у Раковици

Metalna konstrukcija nije bezbedna, Foto Privatna arhiva

Neobezbeđena metalna konstrukcija visoka nekoliko metara prometna je prečica i njome svakodnevno prelaze skoro svi sugrađani, pa i deca. Iako su se žitelji samoinicijativno obraćali "Železnicama Srbije", a potom je to učinila i Opština Rakovica, nadležnih nema na terenu. I tako godinama.

Pomenuta pasarela spaja dva rakovička naselja - Petlovo brdo i Železnik. Nalazi se na Kružnom putu koji je obilaznicom povezan sa auto-putem i ide ka Ostružnici. Mnogo žitelja svakodnevno je na tom prelazu jer im značajno skraćuje putanju, što za železničku stanicu Resnik u okviru "Beovoza", što za stajališta gradskog prevoza. Nedaleko od pasarele nalaze se okretnice autobusa 37 i tramvaja na liniji 3.

- Autobuska stanica još je nekako i pristupačna, mada je potreban oprez uprkos nedavno postavljenim ležećim policajcima, ali prelaz ka vozu je zastrašujuć - požalio nam se Rakovičanin Kosta R.

- Deo koji "visi" nad prugom ogoljena je metalna konstrukcija i nema gotovo nikakvu zaštitu, a visok je dvadesetak metara. Nad prugom tek povremeno ima zaštitne mreže.

Foto Privatna arhiva

Često tuda prolaze i đaci, ljudi kada krenu na posao, i samo pukom srećom niko nije propao ili skliznuo na šine sa ove visine.

Ove zime, kada je napadao sneg, kaže naš sagovornik, posebno se videlo koliko je situacija ozbiljna. Stepenice su metalne i klizave, a zaštite nema. Zabrinuti građani su pisali inicijativu "Železnicama Srbije", ali do danas nisu videli da se išta preduzima. Pasarela nikada nije sređivana i na prvi pogled jasno je koliko je zapušteno.

I Opština Rakovica upozorila je nadležne koliko je hitno da se odazovu apelima.

- Svesni smo ovog problema. U novembru 2020. godine uputili smo dopis "Železnicama Srbije", u čijoj je nadležnosti ova situacija. Zahtevali smo da se adekvatno obezbedi prilaz stanici, ali na taj zahtev do danas nije odgovoreno. Imajući u vidu da samo ovo preduzeće može da reši problem, insistiraćemo na obezbeđivanju pasarele - rekli su nam u GO Rakovica.

Foto Privatna arhiva

NEMI NA PITANjA

U POKUŠAJU da saznamo kada će pasarela preko pruge dobiti adekvatnu zaštitu, obratili smo se "Železnicama Srbije". Ni reporteri "Novosti" nisu imali sreće, te su odgovori na pitanja da li je u planu postavljanje zaštitne ograde, koliko su pritužbi sugrađana dobili i koliko bi koštalo sređivanje metalne konstrukcije, ostali nepoznati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)