OD GRADA ČAK 20 ODSTO ZA UGRADNJU LIFTOVA: Stanari zaštićene "meander" zgrade u Bloku 21, uskoro će dobiti pomoć

M. S.

27. 01. 2022. u 11:46

STANARI čuvene "meander" ili lamela zgrade u Bloku 21, nakon skoro dve godine od dobijanja statusa zaštićene celine i pola veka od useljenja, dobili su čvrsto obećanje Grada da će dobiti liftove.

ОД ГРАДА ЧАК 20 ОДСТО ЗА УГРАДЊУ ЛИФТОВА: Станари заштићене меандер зграде у Блоку 21, ускоро ће добити помоћ

Višespratnicama je neophodna sanacija, Foto M. Anđela

Grad će finansirati 20 odsto ukupne cene radova, dok će ostatak stanari isplaćivati 10 godina u mesečnim ratama preko uplatnice "Infostana". Osim toga, nadležni u Gradu potrudiće se da im obezbede finansijera za rekonstrukciju fasade, koju je odavno ugrozio zub vremena.

Kako za "Novosti" objašnjava upravnik stambene zajednice na jednom od ulaza "lamele" Zoran Đukić, posle učestalih sastanaka, nadležni su se zauzeli da reše probleme zgrade koja je po zaštitom.

- Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, dogovoreno je da umesto 10 odsto, Grad finansira 20 odsto za ugradnju liftova - kaže Đukić. - Takođe, oni će uraditi besplatan projekat, tako da stanari imaju da otplate 80 odsto vrednosti radova.

Zoran Đukić, Foto M. Anđela

S obzirom na to da je stanje fasade katastrofalno, a stanari nemaju sredstava da sami finasiraju njeno uređenje, nadaju se da će atraktivnost same lokacije, odnosno mogućnost reklamiranja, obezbediti novac za radove.

- Predlog Grada je da nam nađu neku firmu koja bi se reklamirala na našoj zgradi, a da potom mi njima kroz neku razliku isplaćujemo novac za radove putem "Infostana" ili da im ponudimo kompenzaciju, odnosno reklamiranje u zamenu za radove - navodi Đukić.

DEVET LAMELA, USELJENA 1966.

"MEANDER" zgrada ima devet lamela i useljena je 1966. godine. Blok 21 koji zgrada čini, proglašen je prostornom kulturno-istorijskom celinom zajedno sa blokovima 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i 30. Objekat je sa godinama propao, fasada se svakodnevno kruni i urušava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma