ŠINAMA NE MOŽE, RAMPA NA PRELAZU: Protest Batajničana zbog zatvaranja dela saobraćajnice

Gorana NOVAKOVIĆ

06. 01. 2022. u 07:00

IZGRADNjA brze pruge Beograd - Novi Sad ponovo je digla na noge meštane Batajnice, naselja Šangaj, Busija i Ugrinovaca.

ШИНАМА НЕ МОЖЕ, РАМПА НА ПРЕЛАЗУ: Протест Батајничана због затварања дела саобраћајнице

Foto Novosti

Građani su se okupili na pružnom prelazu, koji su nadležni zatvorili i to posle uveravanja da se to neće dogoditi pre nego što se izgradi nadvožnjak. Navodno, zatvaranje je odloženo za tri dana, ali je neminovno. Iz "Železnica Srbije" za "Novosti" navode da je obezbeđen alternativni put, koji će biti u funkciji do kraja ove godine.

Sa građanima je razgovarao i Gavrilo Kovačević, predsednik Opštine Zemun. Okupljeni Batajničani su mu  predočili da ovaj prelaz ne bi trebalo zatvarati dok se izgradi nadvožnjak. Na skupu su bili prisutni pripadnici MUP.

- Rekli su nam da ćemo moći da koristimo pružni prelaz sve dok se ne izgradi nadvožnjak - kaže nam jedan od ogorčenih žitelja zemunskog naselja.

- On nije ni blizu završetka, a prugu zatvaraju.

Iz "Železnica Srbije" potvrdili su nam da je pomenuti pružni prelaz na području stanice Batajnica, preko četiri stanična koloseka, ukinut. Rešenje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Ovaj putni prelaz u Batajnici, čiji je rok funkcionisanja bio ograničen do kraja prethodne godine, ukinut je zbog završnih aktivnosti na izgradnji pruge za velike brzine, na deonici Beograd Centar - Stara Pazova - rekli su nam u preduzeću.

- U skladu sa projektom o organizaciji saobraćaja, izvođači radova su postavili svu potrebnu signalizaciju u uslovima ukidanja ovog putnog prelaza. Podsećamo da na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada neće biti putnih prelaza i sva ukrštanja puta i pruge biće denivelisana.

Kako navode u "Železnicama", drumska vozila mogu da koriste alternativni putni prelaz na pruzi Ostružnica - Surčin, koji je obezbeđen polubranicima. Njega je uradila GO Zemun, zahvaljujući čemu je omogućena veza stanovnika naselja Šangaj i Busije sa naseljem Batajnica, odnosno povezivanje stanovništva sa leve i desne strane pruge. Ovaj putni prelaz biće u funkciji do 31. decembra 2022. godine, odnosno do završetka nadvožnjaka iznad brze pruge u Batajnici, čija izgradnje je u toku.

Veliki broj sugrađana bio je ispred pruge, Foto Novosti

Problem sa izgrađenim alternativnim putem jeste što je uzak i mimoilaženje je teško.

Meštani se brinu kako će funkcionisati kada i teretna vozila tuda budu prolazila, pogotovo imajući u vidu da su u blizini njive i da će traktorom raznositi blato po asfaltu.

Podsetimo, "Novosti" su već pisale o ovom problemu. Glavna začkoljica je u tome što gradnja nadvožnjaka nije planirana u sklopu gradnje pruge, jer je ranijim planom taj posao preuzela na sebe Gradska direkcija za građevinsko zemljište. Nadvožnjak je trebalo da bude završen pre planiranih radova na pruzi i njenog zatvaranja.

INVESTITORI I ZACRTANI ROKOVI

DIREKCIJA za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je investitor radova na izgradnji denivelisanog ukrštaja železničke pruge br. 5 Beograd - Šid - državna granica i državnog puta IIB reda broj 319 u Batajnici.

- Trenutno ugovoreni rok za završetak radova je u februaru - rekli su nam u Direkciji.

Investitor radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge na deonici Beograd Centar - Stara Pazova je preduzeće "Infrastrukture železnice Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća